Welke plugins zijn een must have voor het produceren van muziek?
02 september 2020 
16 min. leestijd

Welke plugins zijn een must have voor het produceren van muziek?

Welke plugins zijn een must have voor het produceren van elektronische dance muziek?

Als je begint met het produceren van muziek dan is je eerste belangrijke keuze met welke DAW (digital audio workstation) je gaat werken. Zie ook mijn eerdere blog over welke keuze DAW het beste geschikt is voor elektronische dance muziek te produceren. Heb je die keuze gemaakt, dan is het verstandig om eerst de opties van dit programma zelf helemaal te leren. Alle DAW’s zijn tegenwoordig allemaal heel compleet en hebben meer dan genoeg effecten en instrumenten om een hele goede start te maken met het produceren van muziek.

De beste muziek productie plugin bundels

Maar na een tijdje loop je dan ongetwijfeld tegen wat zaken aan.

 • je mix klinkt thuis wel goed maar elders helemaal %#@%! Dit wordt meestal veroorzaakt doordat je afluistering zoals akoestiek, monitoren of headphones niet in orde zijn. Je hoort niet nauwkeurig genoeg wat je aan het doen bent. Uitgebreide blogs over studio headphones, studio monitoren en akoestiek volgen nog.

 • Je krijgt niet helemaal die “pro”sound waar je naar op zoek bent. Jouw tracks blijven maar een beetje “onder de maat” klinken. Dan kan het zijn dat je ofwel je sounds ofwel je effecten arsenaal moet uitbreiden.

Wat is een plugin nu eigenlijk?

Een plugin zijn of instrumenten dat je op je specifieke MIDI kanaal zet, meestal aangeduid als instrument kanaal. Elk instrument wordt op een eigen kanaal opgenomen. Of het zijn plugin effecten die op een MIDI of Audio kanaal  worden gezet. Deze kanalen verzamel je met een mixer, zodat ze uiteindelijk op één kanaal terechtkomen, het zogenaamde master kanaal. In de praktijk gebeurt dit automatisch, maar je kunt het ook anders instellen, zodat je een aantal kanalen verzamelt (bijvoorbeeld alle drums op een drum kanaal) voordat je die doorstuurt naar het master kanaal. Vaak is het wenselijk om elke instrumentengroep afzonderlijk te kunnen behandelen en controleren.

Allereerst zal ik de effecten plugins zoals EQ’s, filters, dynamics, reverb, delay en modulatie effecten gaan bespreken (plugins die het geluid bewerken). Om vervolgens ook verschillende instrumenten zoals synths en samplers waar het geluid uitkomt te behandelen. Ten slotte zal ik ook een aantal must have gratis plugins met je delen.

Welke plugins zijn dan een must have?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om een goede keuze te kunnen maken.

 • Waar ben je precies naar op zoek?
  Het is handig om in gedachte een splitsing te maken tussen plugins die zo nauwkeurig mogelijk doen wat ze moeten doen zonder iets aan je geluid toe te voegen, en plugins die naast hun normale functie het geluid “vetter”, mooier, warmer of voller etc maken. Die laatste voegen dus karakter toe aan je sound. Ik ben zelf erg fan van plugins die de analoge sound van hardware aan je audio toevoegen. Later meer hierover ;-).
 • Waarom een plugin bundel?
  Je kan natuurlijk een collectie plugins verzamelen van verschillende fabrikanten, daar is niets mis mee. Je hebt dan een ruime keuze. Dit heeft echter ook wat nadelen en ben je uiteindelijk een stuk meer geld kwijt. Een bundel is vaak een heel stuk goedkoper en zeker met extra educatie korting :-). Daarbij hoef je niet allemaal verschillende interfaces te leren. Bij een bundel zien de plugins er min of meer hetzelfde uit, met dezelfde soort knoppen die min of meer op dezelfde plek zitten. Dit kan je workflow sterk ten goede komen.

Voordat ik verder ga met mijn persoonlijke keuze van favoriete plugins, is dit natuurlijk een persoonlijke mening. Probeer de plugins altijd eerst zelf uit (probeer eerst de proefversie uit) en ga vooral ook niet gelijk al deze plugins kopen om maar te hebben, want uiteindelijk zal je waarschijnlijk maar 50% van al je plugins gebruiken die je geïnstalleerd hebt. Hieronder een aantal voorbeelden van plug-ins waar je zeker weten geen spijt van zult krijgen.

Favoriete Effect Plugins

Fabfilter

Als je plugins zoekt die echt heel prettig werken en zeer compleet zijn dan hoef je niet lang te zoeken. De plugins van Fabfilter zijn stuk voor stuk toppers en dan vooral wat gebruiksgemak betreft. De GUI (graphic user interface) van de plugins is gewoon ontzettend logisch en deze kan je zonder veel gezoek meteen aan de slag.

Voordelen

 • Top GUI en werkt super makkelijk in het gebruik.

 • Heel veel functies (Pro-Q3 is waarschijnlijk de meest complete EQ die er te vinden is).

 • Klankkleur is goed.

 • Leuke en goede presets.

Nadelen

 • Niet alle plugins zijn voor iedereen geschikt. In de total bundle zitten ongetwijfeld ook plugins die je niet altijd zult gebruiken zoals de Twin synthesizer en Fabfilter One. De Pro-Q, Saturn, Pro-L, Pro-C en Pro-MB zijn het geld echter al meer dan waard.

 • De plugins zijn niet perse bedoeld om een bepaalde vintage of analoge sound te maken. De Saturn en Pro-C hebben wel wat opties in die richting, maar voor dit doel zijn andere bundels misschien beter geschikt.

Fabfilter Total Bundle

Izotope Music Production Suite

Izotope probeert altijd zo vernieuwend mogelijk te zijn. Ze lopen erg voor met een aantal handige functies om het mixen en masteren zo makkelijk mogelijk te maken. Tonal Balance Control is hier een goed voorbeeld van, waarbij je de frequentiebalans op een makkelijke manier binnen bepaalde grenzen kunt houden. Ook hebben ze een redelijk unieke manier om plugins te koppelen om zo bijvoorbeeld maskering te voorkomen. Ook hun creatievere plugins zoals Trash (distortion) en Vocal Synth zijn te gekke en unieke tools.

Voordelen

 • Mooi compleet pakket met handige tools.

 • Erg goede mastering suite (Ozone), Nektar (voor vocals), Neutron (om mee te mixen) maar Fabfilter werkt wat dat betreft wel wat soepeler, Trash (distortion).

Nadelen

 • De GUI is niet altijd even duidelijk en handig. Het voelt soms een beetje onhandig.

 • De sound van de “vintage” modules zijn (dit is mijn mening natuurlijk) niet zo goed als van andere fabrikanten. Ook hier ga je voor een vintage en analoge sound liever naar een andere fabrikant.

Izotope music production suite

Universal Audio

Universal Audio begon met het maken van hardware zoals pre-amps, compressors en EQ’s. Nu zijn ze ook bekend vanwege hun plugins die op hun eigen DSP’s draaien. Wat betekent dat? In plaats van dat de plugins de processor van je computer belasten doen hun eigen chips al het werk, en die chips (DSP = digital sound processor) vind je dan ook in hun interfaces zoals de welbekende Apollo serie. Meer over audio interfaces die het beste geschikt zijn voor elektronische muziekproductie, check dan deze blog. De plugins zijn allemaal emulaties van bekende hardware units zoals de Pultec, LA-2A, 1176, Fairchild om er maar een paar te noemen.

Voordelen

 • De plugins klinken erg goed.

 • De processor wordt dus nauwelijks belast en kun je meer plugins gebruiken.

 • Ruim aanbod van plugins.

Nadelen

 • Je hebt sowieso ook hardware nodig waar de plugins op draaien en deze hardware is niet goedkoop.

 • Als de DSP’s vol zijn kan je geen plugins van UA meer gebruiken…vol=vol.

 • Koop je de plugins los dan zijn ze behoorlijk prijzig.

 • De bundel die je bij de hardware krijgt is redelijk compleet maar bevat niet hun allerbeste plugins, die moet je helaas bijkopen.

 • Voor elektronische muziek zijn deze plugins misschien niet een eerste keus, maar hier valt echter over te “twisten”. Ik vind ze namelijk zelf erg goed.

Universal audio plugins

Soundtoys

Ook deze plugins doen het karakter van analoge apparatuur zo goed mogelijk na. In het Soundtoys pakket krijg je 21 plugins waarvan de Decapitator (distortion) en Echo Boy (Echo…) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Voordelen

 • Goede plugins in een heel compleet pakket.

 • Je hebt geen DSP nodig zoals bij UAD.

 • Zeker met educatieve korting (het pakket kost dan € 250,-) of op Black Friday heeft het pakket een aantrekkelijke prijs.

Nadelen

 • De GUI zal niet iedereen aanspreken.

 • Behalve de eenvoudige Little Plate bevat de bundel geen reverb.

Soundtoys plugins

Cableguys

De Cableguys bundle zit boordevol effecten waarmee je je sounds kunt shapen zoals de Volumeshaper, Half-Time, Panshaper etc.

Voordelen

 • Voordeliger dan andere plugin bundels.

Nadelen

 • Je zult niet elke plugin gaan gebruiken uit de totale bundel.

Cableguys bundle plugins

Slate Digital

De bekroonde producten van Slate Digital behoren tot de beste analoge modellerings plugins in de muziekproductie branche. Met de All Access Passl krijgt u elke Slate Digital plugin naast alle toekomstige plugins die ze uitbrengen. Deze complete set geweldige tools is beschikbaar als maandelijkse en jaarlijkse abonnementen. Ook inbegrepen is de Slate’s Virtual Mix Rack. De VMR maakt het eenvoudig om aangepaste kanaalstrips te maken en te beheren met een bibliotheek vol met analoog gemodelleerde plugins. Kies uit tientallen vintage gemodelleerde EQ’s, compressors, enhancers, filters, voorversterkers, mengpanelen en meer.

Voordelen

 • De kwaliteit is echt heel erg goed! Vergelijkbaar met Universal Audio.

Nadelen

 • Maandelijks of jaarlijks abonnement voor al hun plugins.
 • Niet heel goedkoop.

Slate Digital plugins

Waves Gold van Waves

De Waves Gold bundel bied je een van de populairste plugin sets in de muziekproductie branche. Je krijgt meer dan 40 essentiële plugins voor audio effecten voor het mixen en masteren.

Voordelen

 • Uitgebreid met veel verschillende audio effecten plugins.
 • Betaalbaar.

Nadelen

 • De complete bundle bevat zoveel plugins dat je soms niet eens weet wat er allemaal in zit, dus wat onoverzichtelijk.

Waves Golf Bundle VST plugins

Everything Bundle van U-He

De Everything bundel van U-He wordt geleverd met alle 12 U-He plugins. Je krijgt zes analoog gemodelleerde synths en zes audio effecten, waaronder Uhbik, een suite van negen effecten. Het is een uitstekende set tools voor muziekproductie en sound design. Bovendien biedt U-He geweldig klinkende analoog geïnspireerde synths en effecten.

U-He everything VST bundle

Plugin Alliance All Bundle

De plugins van Plugin Alliance gebruik ik zelf echt enorm veel en naast de effecten zoals EQ’s, reverbs, stereo imagers en compressors zitten er ook een aantal synths in de bundels.

Voordelen

 • De effecten zijn geëmuleerde versies van de hardware uitvoering en hierdoor voegen ze een te gekke sound aan je audio toe.
 • De Maag EQ, Stereo imager Shredspread en de Vertigo VSC-2 Compressor zijn er goed.

Nadelen

 • Maandelijks abonnement.
 • Niet goedkoop.

Plugin Alliance All Bundle VST

LFO Tool van Xfer Records

Naast Serum (één van de beste synth instrumenten) heeft Xfer Records nog echt een enorm handige tool namelijk de LFO Tool. Dit is een volume shaper (sidechain tool) die ik zelf op echt enorm veel tracks in mijn producties verwerk. Ook echt een must have naar mijn mening!

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik.
 • De GUI is duidelijk en overzichtelijk.

Nadelen

 • Geen ;-)!

LFO Tool

Favoriete Instrumenten Plugins

Spire van Reveal Sound

Spire is een geweldige additieve hybride synthesizer. Het klinkt erg modern en pittig en heeft veel geweldige presets en het instellen van de envelopes zijn echt geweldig!

Voordelen

 • Super fijne oscillator warping (ook nog eens met display)!
 • Super goede presets
 • Veel goede features zoals de modulatie matrix.

Nadelen

 • Envelope vormen weergave niet te zien in een display.

Spire Synth VST plugin

Serum van Xfer Records

Serum, met zijn ongelooflijke potentieel om de meeste fantastische geluiden te maken en ze om te zetten in wavetables, gecombineerd met een gebruiksvriendelijke en geweldig ogende gebruikersinterface, is vandaag duidelijk de meest populaire softwarematige synth.

Voordelen

 • Super krachtige wavetables synthese.
 • De VST is visueel ingesteld en hierdoor snel te leren.
 • Veel mogelijkheden met verschillende gave effecten

Nadelen

 • Zware belasting voor de CPU.
 • Zwakke ingebouwde presets.

Xfer Records Serum VST Plugin

Diva van U-He

U-he Diva is een synth die erg lijkt op een Minimoog. Het heeft een zeer analoge geluidskwaliteit en is vrij eenvoudig te gebruiken. Het zal waarschijnlijk geen gekke complexe dubstep wobbles veroorzaken, maar het is perfect voor meer klassieke synth patches.

Voordelen

 • Gemakkelijke gebruikersinterface.
 • Geweldige analog sound kwaliteit.
 • Erg goede ingebouwde presets.

Nadelen

 • Zware belasting voor de CPU.
 • Gelimiteerde flexibiliteit.
 • Geen Arpeggiator.

U-He Diva Synth VST Plugin

Omnisphere 2 van Spectrasonics

Omnisphere is waarschijnlijk de grootste en meest indrukwekkende VST plugin die ik ken met meer dan 50 GB aan sample bibliotheken geeft het je toegang tot ongelooflijke instrumenten. Je vindt hier alles, beginnend bij klassieke piano’s en eindigend bij de meest bizarre klanken. Tegenwoordig zit er in Omnisphere ook een wavetable synthesizer waarmee je geluiden kunt importeren en omzetten in synth patches.

Voordelen

 • Ongelooflijke vette patches en instrumenten.
 • De mogelijkheid om je eigen geluiden in te laden.
 • Wavetable synthese

Nadelen

 • De sample library is erg groot (+- 50 GB).
 • Zware belasting voor de CPU.

Omnisphere 2 VST plugin

Sylenth1 van Lennar Digital

Eén van de meeste gebruikte synths is de Sylenth1 van Lennar Digital. Het warme geluid van deze synthesizer heeft zijn weg gevonden naar de studio’s van producers zoals Flume of Martin Garrix. Het is geweldig voor basisgeluiden, maar de beperkte mogelijkheden maken het moeilijk om complexe geluiden te creëren. Toch is het een geweldige synth die je kunt horen in honderden EDM-hits. Een ander voordeel is de eenvoud waardoor het een geweldige synth is voor beginners.

Voordelen

 • Warm en classic geluid.
 • Vrij gemakkelijk om te gebruiken.
 • Erg goede preset packs beschikbaar.

Nadelen

 • Geen Wavetable synthese of FM synthese.
 • Niet de allerbeste effecten in deze synth.
 • Geen LFO aanpassingen mogelijk.

Sylenth1 Synth VST plugin

Nexus van REFX

Nexus is ook een erg grote speler op het gebied van software synthesizers. Deze synth maakt van elke aanpassing van elk geluid mogelijk met filters, EQ en effecten. De patches in de Nexus zijn van zeer hoge kwaliteit en direct bruikbaar. Nexus vond zijn weg naar studio’s van David Guetta, Steve Aoki of Marshmello. Het is een must have voor EDM-productie.

Voordelen

 • Geweldige bibliotheek van samples en presets.
 • Geweldige ingebouwde patches.
 • De mogelijkheid om elke patch aan te passen.

Nadelen

 • Vrij groot qua opslag (+10 GB).

Nexus Synth VST Plugin

Massive van Native Instruments

Voordelen

 • Super goede ingebouwde wavetables.
 • Super goede preset packs.
 • Heerlijke en goede chorus effect.

Nadelen

 • De GUI van de VST kan nogal overweldigend en moeilijk zijn voor beginners.
 • Je kunt geen compressie toepassen bij de effecten.

Massive NI Synth VST

Favoriete Gratis Plugins

Voxengo SPAN

Een frequentie analyser (gratis tool) van Voxengo die super fijn is om op het master kanaal te zetten waardoor je goed kan analyseren of je gebruikte sample of instrument goed binnen de toonsoort past. Tevens kun je hiermee zien of er vreemde pieken in je frequentiespectrum voorkomen en of je track helemaal in balans is qua frequentie.

Voxengo Span

Piano One van Sound Magic

TyrellN6 van U-he

Hoewel U-He TyrellN6 misschien wel een van de oudere instrumenten op deze lijst is, blijft deze nog steeds erg goed! Het instrument is een dual-oscillator synthesizer met analoog geïnspireerde ADSR-envelopes, meer dan 500 ingebouwde in voorinstellingen. Gebaseerd op een ontwerp vergelijkbaar met Roland’s klassieke Juno 60.

TyrellN6 by U-he

Zebralette van U-He

Een andere creatie van U-He is de Zebralette. Dit is een synth die een aantal unieke mogelijkheden voor sound design biedt, zoals het bewerken van oscillator golfvormen en het genereren van multi-stage envelops. Hoewel het kan worden gezien als een lichte versie van u-he’s Zebra2, staat Zebralette absoluut op zichzelf als een krachtig gratis instrument. Geluiden die later direct in Zebra2 kunnen worden geladen. En mocht je uiteindelijk besluiten om te upgraden naar Zebra2, dan weet je al alles wat er te weten valt over de oscillatoren – en dat is best een voordeel!

Zebralette synth van U-He

Dexed van Digital Suburban

Deze top en nog wel gratis FM-synthese VST-synthesizer is gemodelleerd naar de Yamaha DX7, een van de best verkochte synths in de geschiedenis, en staat klaar om je aan het sound designen te krijgen. Inbegrepen zijn meer dan duizend klassieke DX7-presets, met geluiden variërend van klassieke elektronische piano’s tot krachtige stabs en strings. Je zult waarschijnlijk veel van de geluiden van je favoriete nummers uit de jaren 80 herkennen, aangezien deze opnieuw gemodelleerd zijn naar de synths van die tijd. Dit is echter zo’n goede replica die op zichzelf staat. Met zoveel verschillende knoppen en opties voor aanpasbaarheid, is dit een synth die je voor altijd kunt tweaken. Eenvoudig, krachtig en stabiel zijn drie hoofdzaken die deze freeware VST samenvatten.

Dexed Digital Suburban vst synth

MinimogueVA van Voltkitchen

Hier hebben we weer een geweldige emulatie van een klassieke analoge synth. Dit keer van de Minimoog. Het succes van de Minimoog was enorm toen het uitkwam in de jaren ’70. Om te beginnen was het de eerste synthesizer gemaakt voor de gemiddelde consument en het geluid was gewoon ongelooflijk rijk en krachtig. Gebruikt in nummers als Kraftwerk’s “Autobahn”, Donna Summer’s “I Feel Love” en Pink Floyds “Wish You Were Here”, is het gemakkelijk in te zien waarom dit synthesizer geluid zo geliefd is bij zo velen.  De MinimogueVA is een emulatie maar bevat extra functies die niet in het origineel voorkomen. Om er maar een paar te noemen, je hebt nu een volledig programmeerbare digitale delay, je kunt de afstemming van oscillator 1 regelen (en oscillatoren 2 en 3 finetunen) en je hebt 3 overdrive-schuifregelaars voor elke oscillator om je geluid nog dikker te maken.

Deze gratis synth klinkt en gedraagt ​​zich vrijwel precies als het origineel en is een must have voor elke elektronische muziekproducer. Diep, rijk en lekker, en naar mijn mening het best te gebruiken voor leads en bass sounds. Let op dat de sounds misschien wat getemd moeten worden vanwege de kracht. De sounds nemen veel ruimte in de mix in beslag.

MinimogueVa Free VST Synth

Tot zover deel 4 van deze 12-delige reeks artikelen om een kickstart te maken met je eigen muziekproducties. In deel 5 zal ik verder gaan met de keuze welke studio monitoren nu voor jouw het beste geschikt zijn? Waar je vooral op moet letten bij de aanschaf van een goede studio speakers en wat de kwaliteit ervan bepaald. Ook hierin zal ik een selectie van studio monitoren selecteren voor mensen met een beperkt budget en voor mensen met een wat breder budget.

Wil je meer weten over welke computer en besturingssysteem nu het beste geschikt is voor muziekproductie? Lees dan het artikel “Deel 1: Welke muziekproductie computer is het beste geschikt”

Wil je meer weten over welke DAW is nu het beste geschikt is om elektronische dance muziek mee te produceren? Lees dan het artikel “Welke DAW is nu het beste geschikt om elektronische dance muziek mee te produceren?”

Wil je meer weten over welke audio interface het beste geschikt is om elektronische dance muziek mee te produceren? Lees dan het artikel “Welke audio interface is het beste geschikt voor het produceren van muziek?”

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen