De beste gratis plug-ins van 2022!
22 september 2022 
7 min. leestijd

De beste gratis plug-ins van 2022!

Wat zijn de beste gratis plug-ins en VST's van 2022 om muziek te produceren?

Tegenwoordig wordt 90% van de muziek die uit komt gemaakt d.m.v. een DAW en een computer. Wil je weten welke DAW het beste geschikt is voor jou toepassing? Klik hier voor het uitgebreide artikel! Tegenwoordig is het niet meer nodig om een echt drumstel of een echte bass op te nemen. Er zijn nu zulke goede VST-plug-ins die elk geluid ter wereld kunnen nabootsen (via samples of synthese). Luisteraars zijn gewend geraakt aan deze geluiden en verwachten ze in moderne producties. Het maken van dance of hiphop producties zijn niet meer weg te denken in Nederland en daar is echt enorm veel vraag naar. Er zijn echt enorm veel VST plug-ins op de markt en soms zie je als muziekproducer de bomen door het bos niet meer. Er zijn naast betaalde plug-ins ook veel goede gratis plug-ins te vinden. Aangezien we onze studenten niet graag opjagen met kosten, zullen we hieronder een aantal hele goede gratis plug-ins gaan benoemen die je voor verschillende toepassingen. Doe er je voordeel mee!De beste gratis VST plug-ins van 2022!

 1. Native Instruments Komplete Start
  Native Instruments is een van de meest populaire VST plug-in fabrikanten. De "start versie" is een gratis VST plug-in die echt geniaal is. Het is een pakket van 6 GB met effecten, instrumenten, loops en samples (meer dan 2.000 geluiden in totaal). Het wordt geleverd met Kontakt 6 Player, dus u kunt ook andere bibliotheken en libraries van andere bedrijven installeren. Native Instruments biedt een aantal van de beste VST-plugins en samplebibliotheken die er zijn, dus je kunt er zeker van zijn dat je niets dan goede kwaliteit krijgt. Klik hier om te downloaden!

  Multibandcompressor

 2. Xfer Records OTT multiband compressor
  De Xfer OTT is een gratis plugin van hetzelfde bedrijf dat o.a. Serum heeft ontwikkeld. Dit zijn allemaal uitstekende plug-ins die hun weg hebben gevonden naar ontelbare producties in alle muziekgenres. Ableton gebruikers zullen dit effect waarschijnlijk al kennen. OTT is een techniek die staat voor "Over The Top" compressie. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een compressietechniek die je kunt gebruiken als je je geluid echt wilt laten opvallen. Het hoofdidee achter het audio-effect is extreme opwaartse en neerwaartse compressie. OTT duwt de luidste delen van je geluid naar beneden, terwijl de zachtste delen luider worden. Het resultaat: Geen dynamiek en een Extreem geknepen geluid. Gezien de hoge kwaliteit van Ableton's standaard versie, kan men zich afvragen waarom men in plaats daarvan liever Xfer's OTT zou gebruiken. Naar mijn mening is er weinig verschil in het geluid van de twee plug-ins. Het verschil zit meer in de GUI. Naar mijn mening, zou iedereen deze plug-in moeten hebben. En omdat het gratis is, is er geen reden om het niet uit te proberen! Klik hier om te downloaden!

  Softube Saturation Knob

 3.  Softube Saturation Knob
  Deze eenvoudige vezadigings of saturatie plug-in met één knop is een vervormingsinstrument dat extra scherp randje en harmonischen aan het ingangssignaal toevoegt. Ik gebruik hem voor het vetter maken van basslines, het toevoegen van boventonen en glans aan vocalen, of het verpletteren van drumloops. Qua geluid is deze plug-in meteen overtuigend. Van subtiele verzadiging tot drastische vervorming, alles is mogelijk. En de gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk een andere positieve eigenschap. Klik hier om hem te downloaden!

  Valhalla Super Massive

 4.  Valhalla Super Massive
  De ontwikkelaars bij Valhalla hebben de gewoonte om geweldige VST plug-ins te maken en ze tegen betaalbare prijzen te verkopen. Zij zijn ook gespecialiseerd in reverbs en delays. Maar deze plug-in is echt de bom! Vooral omdat het 100% gratis is. Deze gratis VST plug-in is een combinatie van reverb, delay en modulatie. Deze kunnen met elkaar worden gecombineerd om "massieve" galm te creëren. Deze plug-in wordt vaak gebruikt door Travis Scott voor zijn adlibs. Het zorgt voor de karakteristieke, gigantische, moderne galm die je hoort in zijn tracks. Klik hier om hem te downloaden!

  Spitfire Audio LABS

 5.  Spitfire Audio LABS
  Spitfire Audio Labs is echt een geweldige VST plug-in. Het bedrijf Spitfire ontwikkelt werkelijk enkele van de beste gratis VST plug-ins. Deze plug-in bevat veel instrumenten, bijvoorbeeld strijkers, gitaren, drums of piano. Maar je moet elk instrument apart downloaden, dus het is vergelijkbaar met Kontakt. Als je deze gratis VST plug-in probeert, zal je gaan merken dat ik niet lieg. De drums zijn ongelooflijk goed (en de andere instrumenten ook). Klik hier om te downloaden!

  Frequency analyser Voxengo Span

 6.  Voxengo Span
  De frequentie analyser die ik constant gebruik om zaken te checken als key van mijn kicks, mixing problemen, de balans van mijn track, fase problemen of inzage in probleem instrumenten of samples. Deze is onmisbaar in mijn ogen en een must have! Klik hier om te downloaden!

  Project Sam Free Orchesta

 7. Project Sam Free Orchesta
  Project Sam's Free Orchesta is het ultieme pakket dat je nodig hebt als je filmmuziek maakt of een ander genre waarin blazers een rol spelen. Dit 568 MB grote instrumentenpakket bevat een verscheidenheid aan blaasinstrumenten, orkestrale strijkers en zelfs symfonische percussie. Het werkt nu zelfs in Kontakt Player (de gratis versie), wat geweldig toevoeging is! Het is een zeer, zeer complete VST plugin , een juweeltje voor een gratis VST plugin. Klik hier om te downloaden!

  Infinite Space Piano 2

 8.  Infinite Space Piano 2
  Infinite Space Piano is een mix van een akoestische piano met atmosferische texturen. Het is gebaseerd op een akoestische piano en u kunt het volume van elke textuur in het hoofdvenster aanpassen. Klik hier om te downloaden!

 9.  Orchestral Tools Layers
  Deze plugin bevat 4 instrumenten (Brass, Full Orchesta, Strings en Woodwinds). Ze zijn allemaal uitstekend geschikt om een compleet orkest te maken. Klik hier om te downloaden!

  ARCADE van Output

 10.  ARCADE van Output
  Dit is een MASSIVE library van sample gebaseerde instrumenten, one-hit sounds, en high-end loops opgenomen door professionele muzikanten. Telkens als je je vast zit bij het produceren van muziek in de studio , is ARCADE een uitstekende plug-in om tevoorschijn te halen voor wat inspiratie. Het maakt niet uit in welk genre je werkt, of het nu hiphop, EDM, orkestraal, rock, pop, of lo-fi is, je kunt het juiste geluid vinden voor je behoeften. Als je eenmaal het juiste geluid hebt gekozen, kun je de ingebouwde macro's en schuifregelaars gebruiken om het te moduleren, te flippen en nog veel meer. Klik hier om te downloaden!

  Camel Crusher

 11.  CamelCrusher by Camel Audio
  Met Camel Audio's CamelCrusher VST plug-in kun je twee verschillende vervormingsgeluiden samenvoegen om een breed scala aan timbre opties te combineren met een enkele knop. Dit is een geweldige plug-in om basslines en leads dikker te maken. Klik hier om te downloaden!

  Bitter Sweet

 12. Bitter Sweet
  De gratis transient designer waarmee je elke kick of percussie meer attack of sustain kunt geven! Ik gebruik hem regelmatig in mijn producties! Top ding en makkelijk te begrijpen! Klik hier om te downloaden!

  Youlean Loudness meter plugin

 13. Youlean Loudness Meter
  Wil je checken hoe hard jouw mix of master is dan heb je dus een LUFS en True Peak meter nodig. Sommige DAW programma’s hebben dit nu standaard op de master of als loudness plugin, maar andere niet. Wil je graag weten hoe hard en True peaks jouw track zijn? Klik hier om te downloaden!

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie privé lessen en opleidingen.

Heb jij het in je om één heel jaar aan je Music Producer skills te werken en tracks uit te brengen op professioneel niveau? Bekijk dan ons aanbod van de Music Producer Jaaropleiding.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen