Wil je graag muziek produceren? Maar welke muziekproductie computer is het beste geschikt?
Zie jij de bomen door het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen met zoeken?
Muziek produceren zonder kennis, kunde, een gestructureerd productieproces en het juiste gereedschap leidt tot moedeloosheid en ergernis!
Daarom ga ik je in een reeks van 12 artikelen op weg helpen om een vliegende start te maken met het produceren van muziek! Vandaag in deel 1 zal ik alles gaan vertellen welke muziekproductie computer je nu het beste kunt aanschaffen.
De 3 belangrijkste zaken om een professioneel klinkende muziekproductie te maken zijn passie, kennis en goed werkend gereedschap!
Maar eerst een korte introductie wat je allemaal in deze 12-delige reeks van artikelen kan gaan verwachten.
Welke DAW software en studio gear heb ik eigenlijk nodig?
Als je echt wilt doorbreken als DJ moet je zelf je eigen tracks gaan produceren. Zonder eigen muziek kom je nergens als DJ en kun je niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van het produceren van muziek. Ook omdat het niet makkelijk is om professioneel klinkende producties te produceren. Maar wat heb je nu allemaal nodig als je gaat beginnen met het produceren van muziek? Welke computer is geschikt om goede muziekproducties te kunnen maken? Welke DAW is nu het beste geschikt voor mijn genre muziek? Welke audio-interface, speakers, plug-ins, koptelefoon, keyboards en MIDI controllers heb ik nodig om te kunnen beginnen met het produceren van je eigen tracks? Is de akoestiek van de ruimte belangrijk? Hoe groot moet deze ruimte zijn? En wat kost het om te beginnen met muziekproductie?
Om zelf muziek te kunnen produceren heb je niet “alleen maar” apparatuur nodig zoals online winkels beweren. Je hebt ook kennis nodig, de juiste feedback op gemaakte opdrachten, de juiste begeleiding om jezelf te verbeteren en om het maximale uit jezelf te halen.
Voordat je start met het aanschaffen van (kostbare) computers, software en andere randapparatuur raad ik je aan om een introductie les bij de Dutch Dance Music Academy te komen volgen. Wij helpen je graag verder met de juiste kennisoverdracht en geven je onafhankelijk advies om een vliegende start te maken voor jouw specifieke situatie en budget!
Muziekproductie computer
Afhankelijk van welke software je gaat kiezen moet je zelf bepalen of je kiest voor een PC of een Mac. Beide hebben voor- en nadelen. Een PC met Windows is wat flexibeler en makkelijker uit te breiden. Een Mac is stabieler, gebruikersvriendelijker, intuïtiever maar is ook veel duurder dan een PC met Windows. Wil je met Logic Pro X gaan werken dan heb je geen keus, want deze DAW draait alleen op een Mac. Dan heb je verder ook nog de keuze uit een laptop of een vast desktop systeem. Een laptop is flexibeler en kun je overal mee naar toe nemen om samen te werken met andere producers of als je naar de les komt bij de Dutch Dance Music Academy ;-). Een vaste computer is makkelijk uitbreidbaar, een iMac of computer heeft een groter scherm en zijn relatief goedkoper dan vergelijkbare laptops of Macbooks, maar zijn weer niet makkelijk mee te nemen.
Ik heb zelf een Hackintosh systeem gebouwd en dat is een PC gebaseerde computer waar OSX op draait. De voordelen van een PC en Mac in één :-D! Maar ben je geen NERD zoals ik, raad ik je het ten sterkste af om hiermee aan de slag te gaan. Het is nogal een klus om alles werkend te krijgen zoals mijn Thunderbolt audio-interface van Universal Audio of de Apple draadloze muis en keyboard. Mocht je toch echt een Hackintosh willen bouwen, check dan het Youtube kanaal van Morgonaut. Zij test alle nieuwste systemen en heeft echt kennis van zaken.
Na uitgebreid onderzoek blijkt dat van alle ondervraagde correspondenten:
Apple Mac gebruikers: 52,85%
Windows PC gebruikers: 45,8%
Wil je gaan beginnen met het produceren van muziek is een goede en krachtige computer echt de basis om voor de komende jaren goed vooruit te kunnen. Goed gereedschap is het halve werk en zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.
Hieronder een aantal computer vereisten die je minimaal nodig hebt:
- I7 of I9 processor. Mocht je voor een I9 processor kiezen, let dan goed op de juiste koeling die daarvoor nodig is. Een krachtige CPU is erg belangrijk omdat veel plug-ins veel CPU kracht vragen.
- Kies een CPU koeler die stil is, aangezien het erg irritant is als hij veel herrie produceert. Mocht je voor een watergekoelde CPU koeler kiezen, check dan de watergekoelde CPU koelers uit de Corsair Hydro Series (die zijn namelijk erg goed).
- Minimaal 32 GB DDR-4 intern geheugen (hoe meer hoe beter).
- Moederbord die jouw gekozen CPU chipset ondersteunt, die overweg kan met het gekozen intern geheugen en USB 3.0 en eventueel Thunderbolt ondersteunt (voor je audio-interface, waar ik in een volgend deel van deze serie blogs op terug kom).
- Eén of twee SSD harde schijven van 500 GB of 1 TB. Eén om je besturingssysteem en programma’s op te draaien en één om je projecten, sample packs, presets en persoonlijke muziek library op te slaan. De Samsung EVO serie zijn erg goede en stabiele SSD’s.
- Eén of twee externe beeldschermen van 24 inch of groter. Het werken met grote externe beeldschermen is ideaal aangezien sommige muziekproductie projecten erg uitgebreid kunnen zijn. Daarbij is het ook veel handiger om alle kanalen overzichtelijk naast elkaar te hebben staan als je de track gaat mixen.
- Videokaart met minimaal 4GB aan geheugen en mocht je 2 externe beeldschermen gaan gebruiken, zal er op de grafische kaart 2 aansluitingen moeten zitten om de beeldschermen aan te kunnen sluiten (HDMI of DisplayPort). Mocht je op een 4K resolutie willen gaan werken, dan moet de videokaart daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Check dus goed welke resoluties de videokaart aan kan en hij meerdere beeldschermen tegelijkertijd kan aansturen.
- Ga voor een stabiele en krachtige voeding van minimaal 600W of 650W zoals bijv. de Corsair RMX series.
- Zorg voor een degelijke computerkast (mocht je een PC of Hackintosh hebben), waarbij er genoeg ruimte is voor ventilatie aangezien snelle systemen erg warm kunnen worden en dat het ook nog eens een kast is die geluiddempend is.
- Om backups te maken, is een externe HDD of NAS met USB 3.0 prima. Laat een backup dan ook minimaal 1x per maand uitvoeren. Want mocht je PC of Mac ooit crashen, dan heb je nog altijd al je muziekproductie projecten, sample packs, presets van je synths en al je bestanden nog ;-).
Tot zover deel 1 van deze 12-delige reeks artikelen om een kickstart te maken met je eigen muziekproducties. In deel 2 zal ik verder gaan met de keuze welke DAW nu voor jouw het beste geschikt is.
Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.
Harold de Kinderen
op 15 Aug 2020Joost van Dreumel
op 02 Sep 2020