Wat zijn de beste DJ speakers
27 november 2021 
in DJ
3 min. leestijd

Wat zijn de beste DJ speakers

Je hebt je DJ controller of DJ-set klaar staan, je hebt een DJ hoofdtelefoon gekozen maar je hebt nog geen geluid. Want het is natuurlijk super gaaf om jouw favoriete muziek hard over de speakers te pompen. Weet je even niet welke speakers je moet aanschaffen? Lees dan deze blog om alles over de beste DJ speakers te weten te komen.

Uit welke DJ speakers kan ik allemaal kiezen?

De belangrijkste vraag is heb ik studiomonitoren nodig of een PA-set? Draai je vooral thuis, koop dan een set studiomonitoren. Aan te raden zijn de vijf inch modellen. Ze lijken klein, maar hebben meer dan voldoende potentie. Maar misschien ga je regelmatig op pad met je DJ set. Kun je dan gebruikmaken van de geluidsinstallatie op de plek waar je optreedt? Of heb je een eigen PA-speakerset nodig? Kies je voor eigen apparatuur, dan is een actieve set de eenvoudigste oplossing. Een mooie complete set bestaat gewoonlijk uit twee 'tops' en een subwoofer. Lees hieronder verder om meer te leren over studio monitors en PA-speakersets.

DJ speakers

Wat is een studio monitor?

Studiomonitors worden, je raadt het al, vooral in studio-omgevingen gebruikt. Ze zijn heel neutraal, wat wil zeggen dat ze je geluid zo min mogelijk kleuren. Op die manier kun je heel precies een betrouwbare (studio)mix maken. Wat handig is aan studio monitors is dat ze een klein formaat hebben. Het gemiddelde studio heeft aan 5 inch speaker genoeg. Voor het geluid van grotere speakers is meer ruimte nodig. Ook kun je er nog een subwoofer aan toevoegen als je bastonen goed wilt kunnen horen, maar dit is niet noodzakelijk. Let wel op: wil je een heel neutraal geluid, dan kan een subwoofer roet in het eten strooien als je een ruimte hebt die vrij klein is of akoestisch niet optimaal.

Neem ik losse PA speakers of een complete PA-set?

Je kunt ervoor kiezen om alle componenten los aan te schaffen. Maar om het gemakkelijker te maken, zijn er ook complete speakersets. Een goed begin is een set bestaande uit een enkele subwoofer en twee tops. Daarmee heb je alle frequenties te pakken, van de hoogste tonen tot de diepste bassen. Deze sets hebben genoeg power om een gemiddeld zaaltje mee te vullen qua geluid. Overigens kun je ook zonder subwoofer aan de slag, als je budget een sub nog niet toelaat. Natuurlijk laat je de zaal nog niet schudden op zijn grondvesten, maar zo'n sub toevoegen kan altijd nog.

KRK Rokit DJ speakers

Wat is het verschil tussen actief en passief?

Misschien heb je je keus intussen gemaakt, maar blijf je je blind staren op de woorden actief en passief. De ene luidspreker is actief, de ander weer passief. Wat houdt dit in? In de actieve categorie vallen de modellen die je direct in het stopcontact kunt prikken. Deze beschikken over een ingebouwde versterker en zijn daarom over het algemeen wat duurder. Sowieso een goede keus als dit je eerste speaker set wordt. Bij de passieve groep heb je een externe versterker nodig om geluid uit je speakers te krijgen. Hoe meer passieve speakers je gaat gebruiken, hoe groter het arsenaal aan versterkers vaak ook wordt. Voordelen van passieve speakers, je kunt zelf een versterker uitkiezen (meer controle over het geluid dus) en ze zijn lichter (ze hebben tenslotte geen versterker aan boord).

Ga je zelf een passieve set samenstellen, houdt dan de volgende vuistregelaan. Je versterker moet altijd 1.5 tot 2 keer zoveel vermogen (Watt) hebben als het RMS-vermogen van je passieve luidspreker. Voorbeeld: twee speakers van elk 100 Watt RMS op 8 Ohm hebben een versterker nodig die 150 tot 200 Watt op 8 Ohm kan leveren.

Moet ik verder nog ergens op letten?

Allereerst heb je kabels nodig. Het is handig als de uitgangen van je DJ gear hetzelfde zijn als op je speakers. Dan kun je gewoon normale XLR-kabels, 6.3 mm jack-kabels of RCA-kabels gebruiken. Is dat niet het geval, dan heb je verloopkabels nodig, bijvoorbeeld 6.3 mm jack naar RCA. Andere accessoires die van pas komen zijn isolatie (alleen voor studiomonitoren), statieven (als ze niet meegeleverd worden), speakerbescherming (hoezen, tassen of koffers) en misschien zelfs een dolly om alles op te vervoeren. Het nadeel van RCA kabels is dat deze wat storingsgevoeliger zijn aangezien deze kabels niet gebalanceerd zijn.

Conclusie

Het ligt er dus een beetje aan voor welke toepassing je de DJ speakers wilt gebruiken. Wil je thuis, in de je (home) studio aan de slag gaan met je DJ set? Dan zijn bijvoorbeeld een setje KRK Rokit 5 inch speakers meer dan voldoende om lekker te kunnen draaien. Ben je een drive-in DJ? Dan kun je beter een PA-set aanschaffen om grotere zalen van goed geluid te kunnen voorzien. Ga naar je plaatselijke muziekwinkel en ga vooral luisteren hoe deze speakers klinken, want het is en blijft een persoonlijke keuze. Succes met uitzoeken!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen