Wat is de beste DJ hoofdtelefoon?
27 november 2021 
in DJ
4 min. leestijd

Wat is de beste DJ hoofdtelefoon?

Niets is voor een DJ zo belangrijk als een goede hoofdtelefoon voor op het podium. De één heeft graag eentje die enorm luid gaat, de ander hecht vooral waarde aan het draagcomfort. Persoonlijk geef ik zelf de voorkeur aan over-ear hoofdtelefoon die kwalitatief ook nog eens goed geluid geeft. Maar welke hoofdtelefoon past nu het beste bij jou? In deze blog zal ik alle informatie geven die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken.

Wat is een DJ hoofdtelefoon?

Een DJ gebruikt zijn hoofdtelefoon om naar een nieuw nummer te luisteren op het podium zonder dat het publiek dit al kan horen ('voorbeluisteren'). Met de hoofdtelefoon op gaat de DJ er dan voor zorgen dat het tempo en ritme van de verschillende nummers gelijk lopen. Zodra het nieuwe nummer gemixt is, luistert hij of zij via de booth monitor of via zijn hoofdtelefoon of de beats nog mooi gelijk lopen. Veel DJ’s vinden een hoofdtelefoon een helderder klank hebben dan de aanwezige booth monitor of het geluid uit de zaal. Een goede hoofdtelefoon laat hen toe meer kleine details in een nummer op te merken. Het geluid, de constructie en het draagcomfort van een echte DJ koptelefoon zijn meestal speciaal afgestemd op het gebruik in de DJ booth. Lees verder voor meer informatie.

Pioneer DJ headphones


Kan ik ook met oordopjes draaien in plaats van een hoofdtelefoon?

Er zijn wel degelijk DJ’s die er voor kiezen om geen hoofdtelefoon maar een paar oordopjes te gebruiken om te mixen. Toch zijn deze zeer uitzonderlijk. Een van de belangrijkste functies van een DJ-hoofdtelefoon is je oren afschermen van geluid dat van buitenaf komt. Wanneer een hoofdtelefoon geen geluid tegenhoudt, wordt het veel moeilijker om duidelijk te horen wat er in je hoofdtelefoon speelt. Oordopjes houden veel minder geluid tegen en zijn dus af te raden om mee aan de slag te gaan als DJ.

Wat is het verschil tussen een on-ear en over-ear hoofdtelefoon?

Zoals de woorden het al verklappen, zit een on-ear hoofdtelefoon op je oren en een over-ear hoofdtelefoon over je oren. Wat voor jou het meest geschikt is, hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af. Over-ear hoofdtelefoons schermen je oren volledig af en laten dus in het algemeen minder geluid door. Sommige DJ’s vinden dit prettig om zo gedetailleerder te kunnen luisteren. Tegenstanders vinden dat ze hierdoor de voeling met de zaal verliezen. Het is dus net een wat persoonlijke smaak. Ik persoonlijk vind het fijn om alles goed en gedetailleerd te horen en dat omgevingsgeluid goed afgeschermd is met de muziek die ik aan het mixen ben.

Kan ik een DJ hoofdtelefoon ook in de studio gebruiken?

Sommige DJ hoofdtelefoons zijn ook geschikt om te gebruiken tijdens een sessie in de studio. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van een hoofdtelefoon die voor zowel DJ- als studio- toepassingen moet dienen, is de frequentieweergave. Deze zou een zo neutraal mogelijk geluid moeten produceren om in de studio geen vertekend beeld te geven van hoe een track klinkt. Daartegenover worden er bij typische DJ hoofdtelefoons vaak bepaalde frequenties luider weergegeven om het mixen te vergemakkelijken. Die modellen zijn dus niet ideaal voor in de studio. Ik zelf heb een aparte hoofdtelefoon voor het DJ-en en één voor mijn studio sessies. Wil je meer weten of een goede studio hoofdtelefoon? Lees dan hier mijn blog over welke studio hoofdtelefoon is het beste geschikt voor muziekproductie.

Wat voor audioconnector heeft een DJ hoofdtelefoon?

De meeste DJ hoofdtelefoons zijn uitgerust met een 3.5 mm jack. Toch beschikken de meeste DJ mixers, zoals de Pioneer DJM modellen of Allen & Heath Xone-serie, enkel over een ingang voor een 6.3 mm jack. Om je hoofdtelefoon in te pluggen heb je dus een adapter nodig die de 3.5 mm jack omvormt naar een 6.3 mm jack. Bij heel wat DJ hoofdtelefoons worden deze adapters standaard meegeleverd.

Zijn er ook draadloze DJ hoofdtelefoons?

Draadloze DJ hoofdtelefoons zijn op dit moment zeldzaam. DJ’s en ook veel andere muzikanten blijven trouw aan bekabelde apparatuur. Een draadloze hoofdtelefoon zou heel wat voordelen hebben maar stuit ook op enkele problemen. Eén daarvan is de vertraging die er op geluid zit dat via Bluetooth uitgestuurd wordt. Voor een DJ is het niet handig dat het geluid uit zijn hoofdtelefoon achterloopt op het geluid uit de booth monitor. Zelfs al is deze vertraging maar miniem, toch zal dit door de meeste DJ’s als hinderlijk ervaren worden. Veel DJ’s zweren trouw aan hun hoofdtelefoon met kabel, vanwege de betrouwbaarheid. Per ongeluk de hoofdtelefoon vergeten opladen of een slechte verbinding kan je heel wat stress bezorgen. Wij raden het aan om als DJ geen draadloze hoofdtelefoon te gebruiken.

Is een hoofdtelefoon met meer Ohm (weerstand) beter?

De meeste DJ hoofdtelefoons hebben een impedantie of weerstand tussen de 25 en 70 ohm. Impedantie is de belasting die een hoofdtelefoon uitoefent op de versterker. Een hogere impedantie heeft dan ook niets te maken met de geluidskwaliteit die afgeleverd wordt. Hier bestaan regelmatig misverstanden over, waardoor mensen onterecht denken dat een hogere impedantie ook voor betere kwaliteit zal zorgen.

Waar moet ik op letten als het gaat om de constructie van een DJ hoofdtelefoon?

De belangrijkste aspecten wanneer het op de constructie aankomt zijn de wendbaarheid en stevigheid van de hoofdtelefoon. Heel wat DJ’s vinden het handig wanneer hun hoofdtelefoon over draaibare oorschelpen beschikt. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om met één oor naar de monitor en de andere naar de hoofdtelefoon te luisteren. Een ander belangrijk punt is natuurlijk de stevigheid en materiaalkeuze van het product. Als DJ neem je je hoofdtelefoon regelmatig mee op avontuur. Zorg ervoor dat de jouwe sterk genoeg is om de vele verplaatsingen en positie-veranderingen te doorstaan.

Conclusie

Hopelijk heb je nu wat meer informatie gekregen om een goede keus te kunnen maken welke DJ hoofdtelefoon het beste bij je zou passen. Persoonlijk geef ik zelf de voorkeur aan over-ear hoofdtelefoon die kwalitatief ook nog eens goed geluid geeft. Hierbij zal ik je 2 voorbeelden geven die ik zelf erg fijn vind. De Audio Technica ATH-M50x, de Pioneer HDJ-X7 of de Pioneer HDJ-X5 studio hoofdtelefoon.

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het draaien als DJ? Bekijk dan ons aanbod van DJ lessen en opleidingen.

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen