Wil je graag elektronische dance muziek produceren? Welke DAW is het beste geschikt?
Om zelf elektronische dance muziek te produceren met je computer, heb je een geschikte DAW nodig (Digital Audio Workstation). Hiermee kun je je eigen beats en melodieën maken door MIDI-data op te nemen of handmatig in te voeren. Ook kun je geluid mee opnemen, zoals een vocal, gitaar solo of een synthesizer riff. De meeste moderne producers gebruiken hiervoor een DAW software. Het aanbod aan DAW’s en aanvullende software is geweldig groot. Maar welke DAW is nu het beste geschikt? En welke kan ik nu het beste kiezen voor mijn genre muziek?
Wat kan ik allemaal maken met een DAW?
Eigenlijk alles. Van eenvoudige singer-songwriter-liedjes tot filmmuziek, van trance tot een strijkkwartet. Vaak kun je er ook eenvoudige bladmuziek mee maken (handig als je componeert voor een muzikaal ensemble). Voor filmmuziek, tv-leaders, commercials, bedrijfsvideo’s etc. kun je vaak een video inladen zodat je je muziek letterlijk op beeld zet. De meeste DAW pakketten zijn vrij ‘generiek’. Dit betekent dat je er eigenlijk alles mee kunt maken en dus niet één specifieke muziekstijl. Een DAW kies je daarom vooral op basis van een workflow die past bij je eigen manier van werken. Er zijn daarom een aantal DAW’s die vaker worden toegepast voor het maken van elektronische dance muziek.
DAW
Welke DAW is nu het beste geschikt om elektronische muziek in te produceren? Op Internet staan hele pagina’s en forums volgeschreven met allerlei discussies en meningen van mensen die met muziekproductie bezig zijn. Alle DAW’s hebben ieder zijn voor- en nadelen en hebben allemaal net een andere workflow. Vaak hangt de keuze van je DAW af welke muziek je wilt gaan produceren. Of je hebt een Mac en je wilt graag met Logic Pro X werken aangezien deze software alleen op een Mac draait. Als je elektronische dance muziek wilt gaan produceren wordt er over het algemeen het meest gekozen voor Ableton Live, Logic Pro X of FL Studio. Als je meer een recording engineer voor bandjes bent wordt er eerder gekozen voor Pro Tools of Cubase.
Andere factoren voor de keuze van een DAW zijn onder meer wat onze vrienden of collega’s gebruiken. Welke DAW we het eerst hebben aangeleerd. Welke DAW is gebundeld bij je eerste audio-interface of MIDI-controller. Welke er wordt gebruikt bij de DJ Academy of in de video tutorials die je hebt gevolgd. Of welke DAW onze favoriete muzikanten en DJ’s gebruiken.
Met de meeste moderne DAW’s kun je eigenlijk alles doen maar het werkt net op een wat andere manier. Bepaalde DAW’s zijn meer gespecialiseerd in bepaalde gebieden dan andere natuurlijk en bij bepaalde DAW’s zijn sommige stock plug-ins beter dan bij andere DAW’s. Het is soms echt een kwestie van wennen en uitproberen. De DDMA werkt met Ableton Live en Logic Pro X.
Misschien is het voor jou een meer relevante vraag welke DAW het populairst is en het grootste gebruikersbestand heeft. Hieronder kun je de resultaten terug vinden in een grootschalig onderzoek wat ik gepleegd heb onder muziek producers:
- Ableton Live – 20.52%
- Logic Pro – 19.20%
- Pro Tools – 16.13%
- Cubase – 10.43%
- FL Studio – 6.40%
- Studio One – 5.71%
- Reason – 4.98%
- Reaper – 4.96%
- Other – 4.28%
- Sonar – 3.01%
- GarageBand – 2.22%
- Bitwig Studio – 1.22%
- Digital Perfomer – 0.94%
Tijdens het onderzoek kon de ondervraagde slechts kiezen uit één DAW uit de enquêtelijst. Zoals ik zelf en meerdere producers onder ons gebruiken twee of meer DAW’s en werden gedwongen om hun “primaire” DAW te kiezen. Dit betekent dat sommige DAW’s zoals Bitwig Studio, Reason en Sonar minder populair lijken dan ze zijn, omdat ze kunnen worden gebruikt als onderdeel van een productie workflow waarbij meer dan één DAW betrokken is.
En de winnaar? Zoals je hierboven kunt zien, was Ableton Live de algehele winnaar met meer dan 20% van de stemmen.
Welke DAW moet ik kiezen voor mijn muziekstijl?
Tegenwoordig zijn de verschillen tussen DAW’s lang niet meer zo groot als pakweg twintig jaar geleden. Je kunt met alle DAW’s audio en MIDI opnemen, editen en effecten toepassen. Wel kunnen we grofweg twee soorten DAW’s onderscheiden: de all-round DAW en de DAW die zich meer toespitst op een bepaald muzikaal genre.
- Voorbeelden van all-round DAW’s zijn Pro Tools, Cubase, Logic en Studio One. Je zou – heel simpel gesteld – kunnen zeggen dat ze in grote lijnen hetzelfde werken, maar dat de knopjes net ergens anders zetten. Natuurlijk introduceert een DAW wel eens een nieuwe, unieke functie, maar vaak hebben de andere DAW’s deze functie een paar jaar later ook… De vraag is dus vooral: spreekt de interface je aan? Kun je er lekker mee werken?
- DAW’s die zich meer toespitsen op bepaalde genres zijn bijvoorbeeld Ableton Live (zie de afbeelding hieronder), FL Studio (Fruity Loops) en Reason. Deze richten zich met hun workflow vooral op elektronische muziek. Voor Ableton Live zijn zelfs diverse hardware controllers verkrijgbaar die het mogelijk maken om Ableton te gebruiken voor live performances (hieronder meer daarover).
- De meeste professionele studio’s werken met Pro Tools dus dat is de beste keus als je regelmatig in die kringen werkt.
- Vraag ook eens aan je vrienden wat zij gebruiken. Als je dezelfde DAW gebruikt, kun je makkelijk tips en tricks uitwisselen, of gemakkelijk en probleemloos elkaars DAW-bestanden openen en bewerken.
Welke DAW klinkt het beste?
In de basis klinken alle DAW’s hetzelfde. Audio opnames zouden precies hetzelfde moeten klinken, en als je een paar sporen exporteert als een stereo bestand zou het resultaat in alle DAW’s precies hetzelfde moeten zijn. Er zit wel verschil in de kwaliteit van de meegeleverde plugins, ofwel effecten en virtuele instrumenten. Ga je voor een een complete, professioneel klinkende productie, kies dan voor een uitgebreide DAW die geleverd wordt met veel inbegrepen effecten en instrumenten. Heb je alleen een DAW nodig voor eenvoudige opnames en wat bewerkingsmogelijkheden, dan volstaat een basis DAW zonder toeters en bellen.
Is een DAW duur?
Valt eigenlijk best wel mee. Bovendien zijn er vaak meerdere edities verkrijgbaar van een bepaalde DAW. De dure (en volledige) edities kosten meestal enkele honderden euro’s, de goedkopere edities heb je vaak al voor onder de honderd euro. Bovendien krijg je bij bepaalde USB/MIDI-keyboards en USB/MIDI-controllers een gratis instapversie van een DAW. Dan heb je alvast het belangrijkste dat je nodig hebt om te produceren. Als je van jezelf weet dat je grote en complexe producties gaat maken, twijfel dan niet en ga voor een volledige versie. LET OP: Bij de instapversies van een DAW zijn er beperkt aantal audio/midi/return kanalen beschikbaar en vaak ook niet alle audio- en midi-effecten beschikbaar. Bij Ableton Live is Max4Life alleen beschikbaar bij de Suite versie. Met Max4Life kun o.a. je eigen audio effecten of instrumenten maken. Voor de echte nerds zoals ik dus ;-).
Live DJ Performance?
Ben jij een traditionele DJ die gebruik maakt van een mixer met draaitafels of CDJ’s? Of wil je echt creatief bezig zijn en ad hoc bepalen wat het publiek hoort? Ableton Live is een geweldige DAW, met een reeks unieke functies die hem perfect maken voor Live DJ Performance. Om een Live DJ Performance te kunnen maken heb je naast Ableton Live een aantal MIDI controllers nodig om je DAW te kunnen bedienen. Bijvoorbeeld een Ableton Push 2 i.c.m. een Novation Launch Control lenen zich perfect voor een DJ set en werken ook vrij intuïtief voor de mensen die normale mixers gewend zijn. Het belangrijkste verschil is dat je in plaats van afzonderlijke nummers op je decks te laden, zoals je gewend bent, nummers in Clips in Ableton laadt. Er is ook geen individueel tempo voor elk kanaal, elk nummer wordt vervormd naar het mastertempo van het Live Project in Ableton. Dus wil je naast het traditionele DJ-en ook gaan live performance? Ableton Live is het beste hiervoor geschikt.
Tot zover deel 2 van deze 12-delige reeks artikelen om een kickstart te maken met je eigen muziekproducties. In deel 3 zal ik verder gaan met de keuze welke audio interface nu voor jouw het beste geschikt is? Waar je vooral op moet letten bij de aanschaf van een goede audio-interface en wat de kwaliteit ervan bepaald. Ik zal hierin een selectie van audio-interfaces selecteren voor mensen met een beperkt budget en voor mensen met een wat breder budget.
Wil je meer weten over welke computer en besturingssysteem nu het beste geschikt is voor muziekproductie? Lees dan in “Deel 1: Welke muziekproductie computer is het beste geschikt” van deze reeks van 12 artikelen waarin ik je alles vertel aan welke eisen een goede muziekproductie computer moet voldoen en welk operating system het meest wordt toegepast voor muziekproductie.
Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.