Wat is de beste en efficiëntste sample organisatie voor muziekproductie?
01 maart 2021 
4 min. leestijd

Wat is de beste en efficiëntste sample organisatie voor muziekproductie?

Als muziekproducer optimaal en efficiënt werken aan je muziekproductie projecten? Wat is de beste manier om je samples te ordenen?

Na het kiezen met welke DAW (digital audio workstation) je gaat werken als muziekproducer, wil je natuurlijk zo optimaal en efficiënt aan je muziekproductie projecten kunnen werken. Nog geen keuze gemaakt welke DAW je gaat gebruiken? Lees dan mijn eerdere blog over welke keuze DAW het beste geschikt is voor elektronische dance muziek te produceren. Om je optimaal voor te bereiden op het maken van muziek is een goede voorbereiding en organisatie van je computer echt essentieel voor de voortgang en progressie van je projecten.

sample organisation music production

Je wilt namelijk niet dat je tijdens je creatieve proces enorm veel tijd verliest met het zoeken naar de juiste samples, presets of muziekprojecten. Dat je continu moet wachten op je computer die het niet meer trekt omdat hij eigenlijk niet krachtig genoeg is, er onvoldoende geheugen aanwezig is of bepaalde mappen ontbreken waar je alles in op slaat. Je wilt namelijk dat je tijdens het maken van muziek lekker in die welbekende flow terecht komt waarbij je zo productief mogelijk bent. Waarbij je alle creatieve ideeën gelijk kunt omzetten in te gekke muziek en waarbij het productieproces zo soepel mogelijk verloopt. Dit om je studio sessies zo te optimaliseren en productief mogelijk te maken. Als de tijd soms erg spaarzaam is om aan je muziekprojecten te kunnen werken is het goed dat je alles goed georganiseerd hebt. Hierbij een aantal essentiële tips om je voorbereiding op je studio sessies te optimaliseren.

Sample library organisatie

Een goed georganiseerde sample library is echt essentieel voor een snelle en creatieve workflow. Ik wil je daarom ook aanraden om dit op de juiste manier te ordenen en te structureren. Het gaat je veel opleveren en tijd besparen. Er zijn echt enorm veel samples packs beschikbaar van gratis tot betaalde sample packs. Ga daarom ook niet eindeloos op zoek naar meer sample packs, want het kan een overkill op je harde schijf en geheugen vormen. Je kunt beter een aantal sample packs hebben die je ook echt gebruikt en toepast dan tientallen die maar staan te verstoffen en waarmee je niets doet.

Meer sample packs is niet altijd beter

Om hier dan toch een goede organisatie mee te kunnen maken kun je een aantal methodes toepassen om dit gestructureerd te doen. Als het langer duurt dan 10 seconden om de juiste samples te vinden, moet je je sample library anders inrichten. Als je binnen die tijd niet je geschikte kick sample kunt vinden moet je je sample libray anders inrichten. Hierbij een aantal voorbeelden om je op weg te helpen.

Samples sorteren op bedrijf of ontwikkelaar

De eerste methode is alles te sorteren op bedrijf of ontwikkelaar. Dit is één van de snelste en meest efficientste manieren om samples of sample packs te organiseren en te sorteren. Want vaak kom je toch echt wel weer uit op hetzelfde sample pack van bijvoorbeeld Freshly Squeezed, Vengeance, Splice.com. Veel producers hebben de neiging steeds dezelfde samples te gebruiken. Je kunt daarom bijvoorbeeld alle Splice sample packs in één map plaatsen, alle Vengeance sample packs ook weer in één map etc etc.

sample organisation music production company

Samples sorteren op type sample

De tweede methode is het sorteren op type sample. Dit is echt een enorm tijdrovend karwei, maar kan enorm lonend zijn. Het idee hierachter is om al je kick samples in één map met al je kicks te zetten. Al je hihats in één map, al je claps in één map etc. Let wel op als je meerdere stijlen muziek produceert is het goed om onderscheid te maken op stijl en niet alle kicks in één map te plaatsen. Op deze manier creëer je je eigen sample pack en plaats je al jouw favoriete samples onder 1 betreffende map en scheelt dat tenslotte enorm veel tijd.

Samples sorteren op stijl muziek

De derde methode is om je samples te sorteren op muziek stijl. Maak een algemene map aan met Samples en maak daaronder sub mappen aan voor alle stijlen muziek die je produceert. Tip! Ruim je sample library regelmatig op en archiveer de sample packs die je zelden gebruikt. Want het zorgt er alleen maar voor keuzestress, dat je minder snel kan kiezen tussen bepaalde samples en je eindeloos blijft zoeken naar een betere kick sample. Om te scrollen door 50 sample packs wordt het namelijk niet eenvoudiger om effectief muziek te produceren. Dus verplaats de sample packs die je bijna niet gebruikt naar een aparte map “Archief“ op je computer.

sample organisation music production music genre

Samples sorteren in een persoonlijke sample bibliotheek

Het maken van een persoonlijke sample library is niet alleen nuttig voor de workflow, maar stimuleert ook de creativiteit tijdens het produceren van muziek. Het is natuurlijk wel de bedoeling om deze persoonlijke sample library overzichtelijk en duidelijk in te richten om te veel zoeken te voorkomen. Want eindeloos door een enorm groot en onoverzichtelijke sample library zoeken om de perfecte sample te vinden is een enorme tijdverspilling en zal je creatieve flow erg doen beïnvloeden. Ik kan je daarom ook aanraden om alleen je favoriete samples in deze library te plaatsen om wildgroei te voorkomen.

Personal Sample Library

Conclusie

Hopelijk heb jij nu als muziekproducer meer inzicht gekregen in het ordenen van je samples en sample packs om sneller en efficiënt te kunnen werken aan je muziek projecten. Tevens houd je je computer overzichtelijk en kun je snel alles terug vinden waardoor je dat tijd en energie bespaart.

Wil je meer weten over welke computer en besturingssysteem nu het beste geschikt is voor muziekproductie? Lees dan het artikel “Deel 1: Welke muziekproductie computer is het beste geschikt”

Wil jij knallende en energieke drops produceren in je muziek? Lees dan het artikel “Hoe maak ik knallende en energieke drops in elektronische dance muziek?”

Wil je meer weten over welke audio interface het beste geschikt is om elektronische dance muziek mee te produceren? Lees dan het artikel “Welke audio interface is het beste geschikt voor het produceren van muziek?”

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen