Hoe maak ik knallende en energieke drops in elektronische dance muziek?
22 februari 2021 
5 min. leestijd

Hoe maak ik knallende en energieke drops in elektronische dance muziek?

Hoe maak ik knallende en energieke drops in elektronische dance muziek?

In elektronische dance muziek is “The drop” het gedeelte van het nummer wat de meeste energie of intensiteit bevat van een track. Het is het moment waarop de spanning wordt losgelaten, de kick op volle kracht begint te knallen en iedereen vanuit enthousiasme begint te dansen op jouw track. Een ultiem gevoel van vreugde barst er vervolgens los. De drop volgt vaak na een break en een opbouw gedeelte (build-up) van een track. De drop is het hoogtepunt van de track waarbij het cruciaal is om deze sectie krachtig te laten klinken voor de luisteraar. Hieronder een vijftal manieren waarop je de impact van je drop kunt maximaliseren, zodat jouw track groter en luider klinkt.

1. Mono Buildups

Mono buildups is een gemakkelijke manier om een drop te benadrukken. De techniek omvat het versmallen van het stereobeeld vóór de drop om het groter en breder te laten klinken. Plaats een stereo-imager zoals Ableton Live’s Utility of iZotope’s Imager op het Master kanaal en automatiseer de stereobreedte naar mono tijdens de opbouw build-up van de track. Op het moment dat de drop komt, zet je de stereobreedte terug naar 100% of zelfs iets meer zoals 118%. Mono builds zijn het meest effectief als ze subtiel worden gebruikt. Het is beter om het stereobeeld langzaam te automatiseren. Een snelle en drastische verandering naar mono zal merkbaar zijn en raar klinken. Het is dus het beste om het stereobeeld geleidelijk te automatiseren naar mono over 4 of 8 maten en bij de drop weer op 100 – 118% stereobreedte te zetten.
 Mono build ups om krachtigere drop te maken in muziekproductie

2. Volume Automation

Ons hersenen registreren hardere volumes muziek als beter klinkende muziek. Een eenvoudige manier om je drop geluid luider te maken, is door het hoofdvolume te automatiseren. Verhoog echter niet het algehele volume van de dropsectie. Verlaag in plaats daarvan het volume van de break en opbouw gedeelte (build-up) vóór de drop van je track. Deze techniek maakt je drop groter en luider als hij toeslaat. Plaats hiervoor een Ableton Live’s Utility op het Master kanaal en automatiseer via deze Utility de gain i.p.v. het track volume te automatiseren waardoor je meer controle zult hebben en je niet beperkt wordt met het maken van volume aanpassingen met uw Master fader.
 
Net als mono buildups is deze techniek het meest effectief als hij subtiel wordt gebruikt. Het is beter om het volume langzaam te automatiseren. Een snelle en drastische verandering in het volume zal merkbaar en vreemd klinken. Het is dus het beste om het volume geleidelijk over 4 of 8 maten met 1 – 3 dB te verlagen door dit te automatiseren. Waarbij er bij de drop het volume weer op zijn originele waarde wordt gezet. Als je een Utility plugin gebruikt zal hij terug moeten gaan naar 0 dB. Hierdoor ontstaat er een transparant resultaat.
Volume automatisering om krachtigere drop te maken in muziekproductie

3. Reverb Build-ups

Het automatiseren van reverb tijdens de opbouw richting de drop is een effectieve manier om spanning te creëren en je drop impactvol te maken. De techniek omvat het creëren van een grote reverb opbouw om de build-up van de track breed en ruimtelijk te laten klinken. Stop vervolgens de reverb vlak voor de drop om de sound heerlijk into your face te laten klinken.
Door flinke hoeveelheden reverb toe te passen op geluiden, worden ze teruggedrongen in de mix. Deze techniek zorgt ervoor dat de sound dieper in de mix komt te liggen en laat het verder weg klinken. Dus als je de reverb stopt zodra de drop eruit moet knallen, klinkt alles enorm into your face en knalt de muziek eruit waarbij de illusie ontstaat dat de drop krachtiger is.
Er zijn een paar manieren om deze techniek te bereiken. U kunt een reverb-plug-in op het master kanaal plaatsen of op de kanalen die de build-up van de track bepalen. Of gebruik een return kanaal of bus / groep kanaal om de reverb te automatiseren. Hall-reverbs werken meestal het beste omdat ze lange tails en een dichte klank hebben.Wat je ook kan doen is om de bekende plugin Endless Smile van Dada Life te gebruiken en d.m.v. de intensity te automatiseren richting de drop.
Reverb build ups om krachtigere drop te maken in muziekproductie

4. Filter Sweeps

Het uitdunnen van de mix met een hoogdoorlaatfilter voor een drop is een andere uitstekende techniek. Door lage frequenties te verwijderen, worden geluiden minder vol en krachtig. Dus het uitdunnen van de mix tijdens de build-up van je track zal de drop benadrukken wanneer die lage frequenties weer binnenkomen bij je hersenen. Automatiseer bijvoorbeeld een hoogdoorlaatfilter om lage frequenties vóór de drop te verwijderen. Wanneer de drop toeslaat, laat je de lage frequenties weer terug in je track knallen. Deze beweging geeft je drops meer impact en laat ze krachtig klinken. Dit kun je doen door een Auto Filter te gebruiken van Ableton Live. Stel deze Auto Filter in als hoogdoorlaatfilter.
Filter sweeps om krachtigere drop te maken in muziekproductie

5. Weghalen van elementen uit de muziek

Elementen uit je muziek snijden voordat de drop erin knalt zal de impact van de drop ervan vergroten. Hierdoor vergroot je de kloof tussen stilte creëren en de ontlading van de drop. Probeer een opbouw te creëren om spanning toe te voegen en haal dan alles weg voor een halve of hele maat voor de drop erin knalt. Je kunt ook een drumfill of een grote snare hit toevoegen op de 4e tel van de maat om de drop te accentueren. Ook als er veel sounds fills te horen zijn voordat de drop valt, wordt er veel energie gecreëerd die de impact van de drop kan overheersen. Om de drop enorm groot te laten klinken, moet het vorige gedeelte voor de drop van de track minder groot klinken.
Haal elementen uit je track om dikkere drops te creeren

Conclusie

Veel genre specifieke factoren dragen bij aan het succes van een krachtige elektronische dance muziek drop. Ga dan ook specifiek luisteren naar jouw style muziek, beluister an analyseer wat je hoort voordat de drop van de track erin knalt. Onthoud dat het loslaten van de spanning van de track een grote rol speelt bij het krachtig laten klinken van een drop.
Dus, probeer deze technieken uit, combineer ze en ik ben erg benieuwd naar de resultaten! Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.
Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen. Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen