Welke DJ apparatuur moet ik nu kopen?
27 november 2021 
in DJ
5 min. leestijd

Welke DJ apparatuur moet ik nu kopen?

Vroeger was het simpel voor DJ’s, je had twee draaitafels met een mixer. Met de komst van DJ-controllers, verschillende DJ mixers en media spelers, all-in-one spelers en andere moderne apparatuur is de keus toch een stuk lastiger. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wil jij lekker gaan draaien als DJ maar je weet dus niet wat je nu precies moet aanschaffen? Lees dan deze uitgebreide blog voor alle informatie die je nodig hebt.

Waar begin ik nu met zoeken?

Als je wilt beginnen met het draaien als DJ heb je verschillende DJ gear mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Hier de mogelijkheden op een rij. Je kunt kiezen voor een:

  1. DJ controller.
  2. All-in-one speler.
  3. DJ mixer met 2 media spelers.
  4. DJ mixer met 2 draaitafels.


DJ Controller

Een DJ-controller is eigenlijk een volledige DJ-set in één apparaat. Twee spelers met daar tussenin een mix gedeelte. Je kunt er geen CD in stoppen of vinyl op leggen, maar het werkt in combinatie met je computer, DJ-software en muziekverzameling. Meer heb je niet nodig! De controller stuurt via de USB-kabel zogenaamde MIDI-informatie naar de DJ-software op je computer. Die software wordt bijna altijd meegeleverd. Elke knop op de controller is gelinkt aan een functie in de software. Druk je bijvoorbeeld op de play-knop van de controller, dan gaat er een track afspelen in de DJ-software op de computer. Soms kun je trouwens, in plaats van een computer, ook een tablet of smartphone gebruiken. Maar dat raad ik persoonlijk af aangezien dat echt heel amateuristisch werkt.

Via de DJ-controller selecteer je een track (een stuk muziek), waarna je deze afspeelt. Terwijl de muziek speelt, zet je een tweede track klaar op het andere deck. Hier kun je straks de draaiende muziek in over laten lopen. En zo ga je door, en vul je een hele avond met de tofste beats! Belangrijk is om van tevoren elke track te laten analyseren in de DJ-software (Rekordbox of Serato). Dit betekent dat het aantal beats per minuut (bpm) klopt en dat de beatgrid goed ligt. In de beatgrid staat heel precies waar elke maat en beat begint. Ook kun je je (hot) cues instellen. Dit zijn belangrijke punten in de track waar je tijdens het draaien in één keer naartoe kunt springen. Bijvoorbeeld het begin van een track of het refrein.

Een controller met ingebouwde audio interface heeft meestal RCA-aansluitingen voor aansluiting op actieve speakers of een versterker. Duurdere modellen hebben de professionelere XLR-connectoren. Je koptelefoon verbind je aan de voorzijde via een 3.5 of 6.3 mm jack. Ook zijn er soms aansluitingen voor draaitafels of tabletops (RCA) en microfoon (XLR of 6.3 mm jack). Een stroomconnector is niet altijd aanwezig, omdat veel modellen gevoed worden via de USB-aansluiting.

Een goede DJ controller die ik zelf ook in mijn DJ masterclasses gebruik is de Pioneer DDJ-400. Gewoon een goede speler voor een relatief lage prijs!

Pioneer DDJ-400 DJ controller

All-in-one speler

Een all-in-one speler is eigenlijk de ideale combinatie van een set mediaspelers, een volledig MIDI-gestuurde DJ-controller en een losse DJ-mixer, en dat dan allemaal in één behuizing. Zo heb je de mogelijkheid een all-in-one systeem volledig vrijstaand te gebruiken zonder dat daar software en een laptop voor nodig is. Muziek speel je dan af via opslagmedia, zoals CD's, of in de meeste gevallen een USB stick. Dat hoeft echter niet per se bij een all-in-one speler, omdat hij ook te gebruiken is als DJ-controller in combinatie met DJ-software, die overigens bijna altijd meegeleverd wordt. Op deze manier heb je dus eigenlijk alles wat je ooit nodig zult hebben.

Een all-in-one speler is gemiddeld duurder dan een DJ-controller. Logisch, want een all-in-one systeem heeft bijvoorbeeld altijd een ingebouwde audio interface (geluidskaart) en de mogelijkheid om externe media te lezen, een USB-stick. Maar in vergelijking met een compleet los systeem van mediaspelers en een mixer is een all-in-one systeem vaak juist goedkoper. Dat terwijl hij ongeveer dezelfde functies heeft.

Tussen de all-in-one spelers onderling zeggen de verschillen in prijzen voornamelijk iets over de functionaliteit en kwaliteit. Zo heeft het ene all-in-one systeem grotere decks dan het andere, hebben sommige spelers meer hotcues of pads dan andere, en heeft de grootste speler ook vaak de meeste ingebouwde effecten. Daarnaast zullen de duurdere systemen doorgaans robuuster gebouwd zijn, wat wel zo prettig is als je de set regelmatig gaat meenemen naar optredens.

Een all-in-one speler kies je niet alleen omdat hij makkelijk vervoerbaar is, maar ook omdat hij te allen tijde te gebruiken is. Ga je als mobiele DJ bijvoorbeeld naar een feestje, dan is het niet per se nodig een dure laptop mee te nemen. En wil je bijvoorbeeld een andere DJ wél zijn laptop en software gebruiken, dat is dat alsnog geen probleem, zelfs niet terwijl jij aan het draaien bent. Stiltes zullen er dus nooit vallen. Kortom, deze apparaten zijn gemaakt met het oog op gebruiksgemak. Dat is waarom je kiest voor een all in one-speler!

Een goede all-in-one speler die ik zelf ook gebruik zijn de Pioneer RX2, Pioneer RX3, Pioneer XZ. Gewoon super goede spelers waar je echt alles mee kunt doen. Ze kosten helaas wel wat duurder dan een DJ controller!Pioneer XDJ-RX3

DJ mixer met 2 media spelers

De mixer is het gedeelte dat tussen twee of meer draaitafels of mediaspelers zit. Het zorgt ervoor dat je tracks aan elkaar kunt mixen. De signalen van de geluidsbronnen komen de mixer binnen. Met de draaiknoppen kun je het volume en de toon per signaal aanpassen en met de fader (schuifknop) een nummer er geleidelijk in draaien. Het uiteindelijke signaal stuur je via de master uitgang naar je speakers. Aan deze mixer zou je 2 media spelers kunnen koppelen. Wat is een media speler? Eigenlijk zegt het woord het al, het is een apparaat dat CD’s of andere media afspeelt. Deze spelers en mixers heb je in vele varianten. Werken allemaal erg goed en hebben vaak vele mogelijkheden en opties. Pioneer is nog steeds de marktleider in dit segment, maar Denon DJ is hard op weg die concurrentie aan te gaan met Pioneer. Andere merken voor goede mixers zijn de Allen & Heath mixers die bekend staan om hun veelzijdigheid en warme geluid. Maar schrik niet deze mixers en media spelers zijn behoorlijk aan de prijs.

De Pioneer DJM-900NXS2 of de Pioneer DJM-V10 6-kanaals DJ-mixer samen met de Pioneer CDJ-3000 is momenteel het paradepaardje van Pioneer DJ.

Pioneer CDJ-3000 + DJM-V10 Bundle

DJ mixer met 2 draaitafels

Mocht je toch graag met vinyl willen draaien dan kun je natuurlijk met echte platenspelers aan de slag gaan. Het is wel een stuk moeilijker om hiermee overweg te kunnen en goede mixen af te leveren. Maar het is natuurlijk wel lekker old school! Ook hier weer, schrik niet van de prijzen van de Technics of andere platenspelers.

Draaitafel Pioneer setup

Conclusie

Hopelijk is het allemaal een beetje duidelijk geworden voor je welke apparatuur je zou kunnen aanschaffen. Nu zijn er nog veel meer merken qua mixers en spelers dan degene die ik hier boven heb benoemd. Let wel goed op Pioneer DJ, Denon DJ, Allen & Heath en Technics zijn toch wel de beste merken qua DJ apparatuur. Dus mocht je het budget hebben kies altijd voor de grote en gerenommeerde merken. Die vallen nooit tegen en werken altijd erg goed.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost van Dreumel. Ik heb een ongekende passie voor muziek, ben ik DJ en produceer mijn eigen platen in verschillende stijlen muziek. De afgelopen jaren heb ik een exponentiële groei doorgemaakt. Ik heb meer dan fulltime besteed aan opleidingen, masterclasses, zelfstudie, persoonlijke ontwikkeling en alles tot op het detail uitgezocht wat betreft les geven, DJ-en, audio engineering, studiotechniek en muziekproductie. Ik leerde dat alles mogelijk is, als je zelf maar bereid bent om in jezelf te ontwikkelen.Daarom werd het tijd om al mijn opgedane kennis over te dragen aan andere gepassioneerde muziekliefhebbers zodat ook zij serieuze stappen kunnen gaan zetten in hun muzikale carrière.
Reactie plaatsen