arrow_drop_up arrow_drop_down

Wil jij de nieuwe Armin worden?

Muziekproductie opleidingen waar je alle skills leert om jouw tracks naar professioneel niveau te brengen.

Professionele

Vakkennis

Persoonlijke

Begeleiding

Gegarandeerd

Resultaat

Geluidstheorie

Geluidstheorie

Wat is geluid en hoe werkt je gehoor

Studio Design

Studio Design

Wat is de invloed van akoestiek en isolatie op het eindresultaat

Studio Gear

Studio Gear

Luidsprekers, microfoons, MIDI controllers en geluidskaarten

DAW

DAW

Het leren omgaan met je DAW (Digital Audio Workstation)

Dynamics Basis

Dynamics Basis

EQ, reverb, delay, compressie, automation

Muziektheorie Basis

Muziektheorie Basis

Leren hoe je muzikale ideeën om kunt zetten naar melodieën

Mixing Basis

Mixing Basis

Leer hoe je een goede basis legt om een goede mix te maken.

Compositie

Compositie

Leren hoe je een muzikaal idee verder kan uitwerken

Sound Design Basis

Sound Design Basis

Leren hoe je je eigen sounds kunt maken met digitale synths

Productieproces

Productieproces

Integreren van je rauwe sounds naar een samenhangend geheel

Arrangeren

Arrangeren

Hoe je een idee kan omzetten naar een volledige track

Muziekproductie Basis

Muziekproductie Basis

Het leren uitwerken van je track met alle plugins en technieken

"Het is de missie van Dutch Dance Music Academy dat Nederland dé nummer 1 op dance muziek van de wereld blijft."

Hoe gaaf is het als jij daar een steentje aan kan bijdragen? Om dat te bereiken, maakt de DDMA het aanleren van muziekproductie leuk, toegankelijk en leren we je alle kennis, praktische vaardigheden en tools om goed te kunnen produceren in jouw stijl. Naast alle benodigde theorie vinden wij het belangrijk dat je een hands-on praktijkervaring krijgt en zullen de praktijk voorbeelden in de lessen en de opdrachten jou daarin ondersteunen. 


Als je elektronische muziek wilt produceren en behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding, dan kies je voor de DDMA. Er wordt in kleine groepen les gegeven waarbij er veel persoonlijke aandacht is voor iedereen. Jouw muziek staat centraal tijdens de opleiding, ongeacht je muziekstijl. Met dit unieke lesprogramma van klassikale groepslessen werk je intensief en praktijkgericht aan het produceren van je eigen tracks.

Wat anderen over de DDMA zeggen!

Tijdens de lessen heb ik naast alle basisbegrippen van het produceren van muziek, heel veel nieuwe dingen geleerd op het gebied van audio processing, effecten en mixing. Hierdoor zijn mijn producties enorm verbetert en heb ik enorm veel inzichten gekregen waarom ik steeds vast liep in mijn huidige projecten. Door de enorm goede feedback op de nummers die ik al had uitgebracht, heb ik erg veel verbeterpunten en praktische tools gekregen om mijn producties professioneler te laten klinken. Door de lessen heb ik een enorm goede basiskennis gekregen en het gaf mij heel erg veel motivatie om verder te gaan met het produceren van muziek. Mijn productieproces is enorm verbetert en door alle nieuwe kennis die ik heb opgedaan ervaar ik veel meer plezier tijdens het maken van muziek!

Auke van der Baan

Ik ben ruim 25 jaar werkzaam als (hoofd)geluidstechnicus binnen radio en tv en had van te voren mijn twijfels over de essentie van hedendaagse dancemuziek. Hoe begin ik aan een project en wat is een efficiënte workflow tijdens het productieproces. Tijdens de lessen heb ik geleerd hoe ik gestructureerd een track kan produceren met een goede workflow. Hoe ik alle elementen van de multi-track het beste kan plaatsen in het frequentiespectrum en hoe ik dit technisch kan oplossen. Tenslotte hoe ik vanuit het creatieve proces de track verder uit werk naar een compleet arrangement. De lessen hebben ervoor gezorgd dat ik de juiste kennis heb gekregen om een dance track te kunnen produceren en hoe ik muzikaal idee op een efficiënte manier kan uitwerken naar een volledig uitgewerkte dance track.

Dick Klabbers - DKStudio

In de Producer Groepsopleiding Basis leer je

Geluidstheorie

Geluidstheorie

Leer wat geluid nou eigenlijk is, welke termen daarbij komen kijken en waarom deze termen essentieel zijn voor het produceren van muziek. Deze theorieles over geluid is noodzakelijk om in de lessen die volgen zaken snel en duidelijk te kunnen uitleggen. 

Basisbeginselen als frequentie, golflengte, decibel, boventonen en subharmonischen, fase, transienten, maskering, etc. zijn begrippen die je moet kennen als producer. Tevens is er aandacht wat er gebeurt met onze hersenen als we naar muziek luisteren. Een must om een goede sound neer te zetten als producer.

Studio Design

Studio Design

Wat is de invloed van de akoestiek en geluidsisolatie bij opnames en mixdowns van multi-tracks. De invloed van de akoestiek op het klinkende eindresultaat wordt door beginners enorm onderschat. De akoestiek verkleurt het geluid in hoge mate d.m.v. fenomenen als vroege reflecties, staande golven etc. Tevens wordt er besproken hoe de geluidsisolatie en akoestiek van een bestaande ruimte te kunnen verbeteren. Er zal informatie worden gegeven over constructietechnieken, akoestische eigenschappen van diverse bouwmaterialen tot aan het bouwen of inrichten van een (home)studio.

Studio Gear

Studio Gear

Leer wat nou eigenlijk een goede computer setup is en welke gear je allemaal nodig hebt om goed te kunnen produceren. Je leert alles omtrent luidsprekers, microfoons, geluidskaarten en MIDI controllers. Wat er tevens aan bod komt is de luidsprekeropstelling waardoor er een ernorme verbetering in de afluistering bereikt kan worden met minimale kosten. Tenslotte zal er ook aandacht worden besteed aan het leren herkennen van vervorming, stereobeeld verschuivingen, compressie, ect. Het belang van gehoortraining is groot zodat je als producer later veel sneller in staat bent om problemen te analyseren en doeltreffend in te grijpen.

DAW

DAW

Als producer is je DAW jouw gereedschap waarmee je de mooiste muziek kunt gaan maken. We gaan de basisbegrippen uitleggen die we nodig hebben bij het werken met de virtuele mixers / sequencers zoals Ableton, Logic Pro X, Cubase, FL Studio etc. De virtuele mixer in je DAW is gewoon een imitatie van de hardware mengpanelen die je in de grote studio's terug kunt vinden. We leggen ze naast elkaar zodat de virtuele mixer in de DAW software alleen maar duidelijker wordt. Wat aan bod komt zijn in- en outputs, fader, routing van signalen, inserts, aux sends voor gebruik randapparatuur, subgroepen, equalizing, stereobreedte etc. Denk niet dat als je met de DAW software overweg kan gaan, je gelijk goede muziek of mixen gaat maken. Dit zal de komende lessen verder uitgelegd gaan worden.

Ableton / FL Studio / Logic Pro X / Cubase

Ableton / FL Studio / Logic Pro X / Cubase

Tijdens deze les zal Ableton uitgebreid uitgelegd gaan worden. Mocht je een andere DAW software willen gaan gebruiken, geen probleem. In de online community zal er voor Logic Pro X, FL Studio en Cubase een uitgebreide video handleiding komen te staan. De functionaliteit van deze pakketten is grotendeels identiek, de verschillen zitten vooral in de user interface. Het is van essentieel belang dat je de DAW software goed leert kennen zodat je weet hoe je ermee om moet gaan. Anders loop je snel vast met vele frustraties en gaat snel het plezier er vanaf.

Dynamics Basis

Dynamics Basis

Alles wat je moet weten over filters, EQ's, compressors, limiters, gates, expanders, modulatie effecten, delays, galm en plug-ins zullen worden behandeld tijdens deze lessen. Er zal aan de hand van vele praktijk voorbeelden alles duidelijk uitgelegd en behandeld gaan worden zodat je precies weet hoe je met deze randapparatuur en plug-ins om moet gaan. Er zal aan de hand van voorbeeld instellingen en luistervoorbeelden het één-en-ander worden toegelicht zodat je precies hoort wat er gebeurt en welke invloed bepaalde ingrepen hebben. Dit is essentieel om goede ingrepen te kunnen maken tijdens het produceren van je muziek.

Digitaal geluid & Midi

Digitaal geluid & Midi

De principes van digitaal en analoog geluid zullen uitgebreid behandeld worden. Wat is digitaal geluid nu eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar moet je op letten bij het opnemen en afmixen? Als je dancemuziek wilt gaan produceren zijn er nog meer zaken belangrijk om te begrijpen. Er zal daarom ook aandacht geschonken worden aan het proces van A/D en D/A conversie, PCM code, bit diepte, sampling rate, jitter, aliasing, kwantiseringsfouten, dithering, wordclock synchronisatie en foutcorrectie. MIDI is de digitale taal waarmee muziek en audio-apparatuur van verschillende merken kunnen communiceren en waarmee je je virtuele instrumenten kunt aansturen in je DAW.  Naast uitleg van het MIDI-protocol zullen er praktische voorbeelden worden gegeven met het toepassen en het werken met MIDI in je DAW, MIDI effecten zoals de arpeggiator etc.

Muziektheorie Basis

Muziektheorie Basis

Als producer ook moet je natuurlijk weten hoe een song is opgebouwd, wat akkoordenschema's zijn, hoe je een arrangement van je track kan maken en natuurlijk hoe je een bepaald ritme en groove in je nummer kan krijgen. Tijdens deze lessen zul je alle muzikale inzichten en basiskennis van de muziekleer bij worden gebracht. Zaken als maatsoort, ritme, notenschrift, harmonieleer, arrangeren, liedstructuur, akkoordenschema's etc. Verder zullen er vele praktijkvoorbeelden worden gegeven hoe je dit technisch kan toepassen in je projecten en waar je allemaal op moet letten zodat alles netjes in de juiste toonsoort valt en past.

Drums / Ritmes & Groove

Drums / Ritmes & Groove

Om je muziek dansbaar te maken dien je alles te weten over ritme en vooral over de groove. De groove is het sexy deel van je song. We gaan vele malen verder dan de muziektheorie van maten, noten etc. die we hebben behandeld. Waarom klinkt jouw beat na enkele maten al eentonig terwijl het ritme van jouw favoriete DJ / Producer minutenlang kan boeien? Dit komt een groot deel door de processing, technieken en trucs die je toepast. Het niet even simpel een beat / groove produceren, want er zit veel meer achter dan je verwacht om een goed strak ritme en groove te maken. Er zal weer d.m.v. praktijkvoorbeelden gewerkt worden waardoor je een goed beeld krijgt hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken en waardoor jouw publiek bijna eindeloos op de groove kan blijven bewegen zonder dat verveling toeslaat.
Mixing Basis

Mixing Basis

Leer hoe je het beste en gestructureerd een mix aan kan pakken. Hoe je om kan gaan met het driedimensionaal plaatsen van de verschillende geluidsbronnen in de mix, het balanceren van een mix, het oplossen van veel voorkomende problemen (zoals maskering van geluiden) en het verwijderen van overspraak en stoor signalen. Daarbij zal er ook gekeken worden naar het creatief omgaan van automatisering in de mix. Verder zal er ook gekeken worden naar hoe je je mix kan indelen op frequentie en zullen we op basis van de imaging techniek alle sounds goed in het stereobeeld leren plaatsen.

Compositie

Compositie

Door het opdelen van het productie proces in verschillende processen ontstaat er meer productiviteit ben je efficiënter, maak je meer tracks af en scheelt dat enorm veel tijd en ergernis. De eerste fase is het uitwerken van je muzikale idee. Hoe begin je nu een nieuw project, hoe kun je dit uitwerken, hoe organiseer je je muziek projecten, hoe creëer je overzicht en hoe kun je dit verder uitbouwen naar een volledig project. Tevens zal er gekeken worden hoe je een eigen library kan bouwen met samples en channel strips waardoor je workflow enorm zal versnellen. Dit zal je in de toekomst enorm veel tijd en frustratie schelen.

Sound Design Basis

Sound Design Basis

Leer hoe je je eigen sounds kan maken en sounds kan aanpassen  met de meest populaire vorm subtractieve synthese. Je leert alles uit welke elementen een substractieve synthesizer is opgebouwd. Welke geluidsbronnen, de verschillende oscillatoren die er gekozen kunnen worden. Hoe vanuit deze geluidsbronnen gefilterd kan worden waarin ongewenste frequenties van het geluid uit de oscillators kan worden verwijderd. Tenslotte gaat het geluid door een amplifier, die bepaald wanneer het geluid hoorbaar is. Daarnaast zijn er vaak één of meerdere modulatie bronnen aanwezig. Deze zorgen er voor dat een geluid niet statisch is, maar over de tijd van karakter kan veranderen. Er zal in deze les voorbeelden met verschillende digitale synthesizers zoals Sylenth, Spire, Serum en Massive behandeld worden.

Production

Production

Tijdens het productie proces zal er gekeken worden naar hoe je alle muzikale ideeën en alle sounds met elkaar kan integreren en hoe je daar een samenhangend geheel van kan maken. Hoe je op een slimme manier tracks kan groeperen waardoor je overzicht creeërt, waardoor je makkelijker sounds kan layeren met elkaar en alles beter in het frequentiespectrum past. In deze fase is het niet de bedoeling dat er een totale mixdown wordt verricht. Het is juist de bedoeling om alle sounds te balanceren en te integreren met elkaar. Als je de juiste samples en synths hebt gebruikt is het de bedoeling om alles te integreren met elkaar waardoor je vervolgens een goed arrangement kan gaan creëren.

Arrangeren

Arrangeren

Een goede track staat of breekt met een goed arrangement en heeft een enorme impact op de sound van je productie. Met een goed arrangement kan je jezelf onderscheiden t.o.v. de concurentie. Tevens is een goed gearrangeerde song veel makkelijker te mixen. Naast het bekijken van vele praktijk voorbeelden van bestaande nummers zullen er een aantal praktische tips en tricks met je gedeeld worden hoe je nu jouw muzikale ideeën kan omzetten in goede arrangementen. Hoe je referentie tracks kunt gebruiken als inspiratie waarbij je veel kan leren hoe muzikale structuren in elkaar steken.

Muziekproductie Basis

Muziekproductie Basis

In deze les zal er een bestaand project van begin tot eind met alle technieken, tips en tricks die belangrijk zijn voor een goede dance track behandeld worden. Er zal naar de opbouw van een project worden gekeken, keuze van toegepaste samples, libraries, tuning van componenten in de juiste toonsoort, layering, sidechaining en ducking technieken. De indeling van het stereobeeld, mixtechnieken en alles om je track professioneel te laten klinken. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe je je eindopdracht kunt gaan aanpakken.

Eindresultaat: Je eerste produceerde tracks

Eindresultaat

Na alle intensieve voorgaande lessen en opdrachten ben je in staat om je eerste tracks te produceren. Heb je alle technische en muzikale basis kennis gekregen om muziek te produceren waar jij helemaal op kickt. Weet je hoe je met je DAW naar keuze om kunt gaan, hoe je je eigen sounds kunt maken en hoe een efficiënt productieproces eruit ziet. Je leert dus alles om jouw producties tot een succes te maken. De eindopdracht zal tevens als eindbeoordeling van de opleiding dienen en krijg je gerichte feedback op je eindproductie.

Helemaal te gek!

Informatie

 • Prijs: € 1495,-
 • Betalen in 3 termijnen is mogelijk (+10%)
 • Betaling van de 1e termijn dient voorafgaand aan onze dienstverlening te worden voldaan. De 2e en 3e termijn zullen gedurende de opleiding voldaan moeten worden. Het bedrag per termijn is € 548,17
 • Aantal lessen: 15 klassikale lessen van 3 uur.
 • Lestijden: klassikale lessen van 19:00 - 22:00 uur.
 • Data klassikale lessen: medio 2020 (data zullen z.s.m. bekend worden)
 • Maximaal aantal studenten: 20

 • Locatie: Stationsplein 26, Nijmegen (recht tegenover centraal station Nijmegen in het gebouw van Startup Nijmegen)

 • Persoonlijke begeleiding, theorie naslagwerk, wekelijkse opdrachten.

 • Studiebelasting: 8 uur per week

 • Wat heb je nodig: laptop, DAW software naar keuze en een koptelefoon

 • Toegankelijk voor alle muziekstijlen

 • Belastingteruggave mogelijk!

Kun je niet wachten om te beginnen? Meld je aan!

De DDMA neemt zo snel mogelijk contact met je op om je aanmelding te bevestigen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.