Hoe word ik DJ?

Verbaas jij je vrienden met je muziekkennis en voel jij aan wat een feest nodig heeft? Tijd om een DJ carrière te starten, wat ons betreft! Maar hoe word ik DJ? In deze blog geven we je tips over hoe en waar je moet beginnen met DJ’en en natuurlijk wat voor DJ gear je nodig hebt voor al dat draaien en mixen. En droom je ervan om een bekende DJ te worden? Vergeet dan niet: Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garrix… ook zij waren ooit beginners. De aanhouder wint! Maar eh… ook als je geen grote ambities hebt, en simpelweg lekker thuis wilt DJ-en, vind je in deze blog ruim voldoende informatie om een goede start te maken.  

Wat voor DJ ben jij?

Voor je begint met draaien, is het goed om te weten dat er veel verschillende soorten DJ’s zijn. Je hebt de megasterren die grote festivals en hippe nachtclubs op hun kop zetten, je hebt DJ’s die zich op een trouwfeest helemaal in hun sas voelen en DJ’s die meer van kleine barretjes houden waar ze hun meest obscure vinyl-platen kunnen laten horen. Iedere DJ heeft zijn eigen talent, doelgroep en DJ carrière, en niet iedereen heeft de ambitie om voor duizenden mensen te spelen. Doe waar je jezelf het beste bij voelt! Ga je beginnen als DJ, vraag je dan eens af wat jouw favoriete DJ’s eigenlijk doen. Kijk bijvoorbeeld eens waar deze DJ’s mee draaien, hoe ze deze gear bedienen en waar ze hun muziek vandaan halen.

DJ gear aanschaffen

Zodra je een leuke muziekcollectie hebt opgebouwd, is het tijd om de tracks aan elkaar te mixen. Om dat te kunnen, heb je natuurlijk geschikte apparatuur nodig om op te oefenen. Er zijn een aantal mogelijkheden. De gemakkelijkste manier voor beginners is een computer, DJ-controller plus hoofdtelefoon. Een instapversie van de benodigde DJ software wordt vaak al meegeleverd. Ideaal is het als je ook een setje speakers hebt bij het draaien. Hierdoor laat je de huidige track klinken, terwijl je de volgende track voor beluistert via de hoofdtelefoon. Ga je liever mixen zonder computer maar wel met audiobestanden, dan gebruik je, in plaats van de DJ-controller, een DJ mixer plus twee DJ spelers, óf een ‘all-in-one’-systeem. Wil je met vinyl draaien, dan wissel je de DJ spelers in voor draaitafels.

Heb je advies nodig wat nu de beste spelers, all-in-one-systeem, mixer of draaitafels zijn? Wij van de DDMA helpen je graag op weg. Lees alvast deze blog over het aanschaffen van DJ gear, dan helpen we je alvast verder op weg. Mocht je daarna nog niet helemaal weten wat je moet kopen? Mail of bel ons gerust met je vragen, we helpen je graag verder.


Een DJ bereidt zich goed voor

Voor je begint met het kopen van dure apparatuur of jezelf probeert te verkopen aan organisatoren is het heel belangrijk een grote en vooral unieke muziekcollectie op te bouwen. Hoe je je muziek aankoopt, kies je helemaal zelf. De één heeft kasten vol met vinylplaten, terwijl de ander het internet afspeurt boven stoffige platenzaken. Als je voor de digitale variant kiest, ofwel audiobestanden, dan hebben we één belangrijke tip: het bekendste formaat voor audio is MP3, maar dat is voor jou niet de beste keuze. Een MP3 is namelijk gecomprimeerd (kleiner gemaakt). Dat is handig wanneer je heel veel muziek moet opslaan, maar de kwaliteit gaat achteruit. De allerlaagste en -hoogste tonen van je nummers gaan verloren! Op de meeste (kleinere) geluidssystemen valt dit niet op, maar als je op festivals of in clubs gaat spelen, val je snel door de mand. Wie de volledige kwaliteit van zijn muziek wil benutten, zoekt dus ongecomprimeerde bestanden zoals WAV (Windows), AIFF (Apple) of FLAC. Deze types nemen heel wat meer ruimte in op je computer en USB-stick, maar tegenwoordig is dat niet echt meer een probleem. Maar hoe bereid je je zelf nu echt goed voor als DJ? Hoe richt je je USB stick in? Hoe zorg je ervoor dat je altijd voorbereid bent als DJ en tijdens optredens niet voor uitdagende verassingen komt te staan. De DDMA helpt jou daar graag bij en hebben verschillende mogelijkheden om jou een vliegende kickstart te geven als DJ.

DJ-techniek: wat moet ik kunnen?

Het moeilijkste deel van DJ worden is natuurlijk het leren mixen. Tegenwoordig biedt de nieuwste technologie je heel wat mogelijkheden om dit makkelijker te maken. Software als Traktor, Serato of Rekordbox laat het je toe om nummers automatisch in sync te laten lopen, maar een echte DJ wil dit gewoon niet. Maar goed leren DJ’en is heel wat meer dan enkel de beats gelijk laten lopen. Door veel te oefenen en ervaring op te doen leert een beginnende DJ omgaan met de structuur van een nummer. Op die manier ga je steeds beter het moment horen waarop een mix ingezet kan worden. En ook al maakt de technologie het tegenwoordig heel wat eenvoudiger, toch raden we je aan om uiteindelijk ook op het gehoor te leren beatmatchen (dat betekent: het tempo en de beats van twee nummers gelijk laten lopen). Op deze manier krijg je meer gevoel met de muziek en ben je niet afhankelijk van de technologie om een mooie set in elkaar te draaien. Bij de DDMA vinden we dat een goede DJ alles met zijn oren moet kunnen horen en de apparatuur kan bedienen. Goed op het gevoel leren draaien kost uiteraard tijd, dus veel oefenen is de boodschap. Luister naar andere DJ’s en probeer veel uit. Ga DJ lessen volgen, zorg voor een goed DJ image en alleen zo leer je om een goede DJ te worden.

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het draaien als DJ? Bekijk dan ons aanbod van DJ lessen en opleidingen.


DJ’en voor een publiek – Optreden & Carrière

Bij een optreden hoef je natuurlijk niet meteen te denken aan een performance voor een gigantisch festival publiek. De meeste DJ’s beginnen met het draaien op feestjes van vrienden en familie of in de lokale kroeg. Zodra dat een beetje goed gaat, wil je misschien een stap verder. Bijvoorbeeld je diensten aanbieden via internet, en dan tegen betaling her en der kleine optredentjes verzorgen. Uiteraard hoeft ook dát helemaal niet, want je kunt het puur als hobby blijven doen: gewoon af en toe wat plaatjes draaien op een verjaardag. Maar wat je ook doet, het is heel normaal dat je de wens hebt om beter te worden in het verzorgen van optreden(tje)s. Je kunt je muziek bijvoorbeeld veel meer impact geven door een lichtsetje aan te schaffen. En zelfs de manier waarop je jezelf presenteert heeft invloed op wat het publiek van je optreden vond! Ga je je eigen muziek produceren? Ook daar kunnen we je bij de DDMA mee helpen.

Ben jij benieuwd wat de DDMA voor jou kan betekenen als je graag wilt beginnen met het produceren van muziek? Bekijk dan ons aanbod van muziekproductie lessen en opleidingen.